artikel

Wintersnacks: vullingen met snert, stoofvlees of zuurkool

Horeca 291

Zuurkool-, stoofvlees- of snertkroketten zijn mooie voorbeelden van wintersnacks. Voor alle snacks geldt: ze moeten onderscheidend zijn om de gasten te verrassen en te binden

Wintersnacks: vullingen met snert, stoofvlees of zuurkool

Gasten zijn op zoek naar heerlijke, verantwoorde, warme wintersnacks,  merkt Jan-Willem ter Veer, marketing- en trademanager Foodservice bij Royaan. De kroket blijft volgens hem de nummer 1-snack tijdens het lunchmoment. ‘We merken dat de consument steeds meer op zoek gaat naar verantwoorde snacks, de zekerheid wil hebben geen troep te eten en – last but not least – zich wil laten verrassen. Ons antwoord hierop zijn de Van Dobben Lunchspecials en de herlancering van de Kwekkeboom Zuurkool Croquet met rookworst met Beter Leven-keurmerk.’

Wintersnacks als guilty pleasure

‘In samenwerking met meester-kok Jeroen Robberegt zijn vier verschillende specials ontwikkeld. Voor iedere gast hebben we een geschikte special. Vegetariërs kunnen kiezen voor het broodje kaaskroket, met een zoete twist van uiencompote en tomaat. Voor klassieke eters hebben we de rundvleeskroket met rode koolsalade en grove mosterdcrème. Als gasten iets luxer willen, kunnen ze kiezen voor de kalfsvleesvariant. Deze premiumkroket is, dankzij de toevoeging van truffel, echt de luxe variant op de kaart. En de kipsatékroket vormt een verrassende keuze binnen deze vier concepten. Alle specials zijn origineel van smaak en eenvoudig samen te stellen. Hét voorbeeld hoe je met snacks een antwoord kunt gegeven aan de ‘guilty pleasure’ die consumenten zich af en toe gunnen.’ De Kwekkeboom Zuurkool Croquet is volgens Ter Veer is geschikt als snack op het verwarmde terras. Hij adviseert om de kroket te serveren op een donker vloerbrood, met een mosterddressing en wat verse zuurkool.

Leestip: Winterterras Van Heeckeren zorgt voor topomzet

 

Wintersnack: kroket gevuld met ragout en draadjesrundvlees

wintersnacksDe kroketten van De Bourgondiër passen ook heel goed bij de winter, vindt Yvonne Schillemans, senior brandmanager bij Van Geloven. ‘Wat is nu lekkerder dan na een flinke boswandeling te genieten van een kroket gevuld met een smeuïge ragout en draadjesrundvlees op een dikke bruine boterham?’ Als variatie suggereert ze om een kroket of bitterbal eens te combineren met een stamppotje. ‘Bijvoorbeeld een stamppot van aardappel, andijvie met een vleugje mosterd en dan in plaats van rookworst een rundvleeskroket van De Bourgondiër.’ Ook het bekende 12-uurtje kan net even anders worden geserveerd, vervolgt Schillemans. ‘In de winter is bijvoorbeeld een kopje mosterdsoep met bitterbal op prikkertje, een mini-stamppotje van aardappel en boerenkool en een dikke bruine boterham met een rundvleeskroket verrassend lekker.’

Stoofvlees en snertkroket

Frio Food heeft voor de wintermaanden twee bijzondere snacks in het assortiment: de stoofvlees- en de snertkroket. ‘Ze vallen onder ons nieuwe merk Dé Kroket’, legt Simone Verhoeven, product- en marketingmanager van Frio Food uit.
Met Dé Kroket richt het bedrijf zich op alle foodservicezaken, maar met name op de lunchrooms en de horeca 2.0, vervolgt Verhoeven. ‘Het assortiment van Dé Kroket bestaat, naast standaardsoorten, als rundvlees- en goulashkroket, ook uit een aantal bijzondere varianten, zoals de snert-, stoofvleeskroket en de Kanjerkroket. Uitgangspunt voor ons is altijd een ambachtelijke en hoge kwaliteit. Alle kroketten bevatten een zeer hoog aandeel vlees, de stoofvleeskroket bestaat bijvoorbeeld voor 25 procent uit draadjesrundvlees. Alleen de snertkroket is natuurlijk een gevalletje apart. Deze kroket bevat alle ingrediënten van een kop goede erwtensoep, zoals wortel en selderij, spliterwten en blokjes rookworst.’

Wintersnacks: op brood of uit het vuistje

De snertkroket is volgens Verhoeven uitstekend te serveren op wat ruiger brood, zoals rogge-zuurdesembrood met een likje mosterd. ‘Maar daarnaast is de kroket ook heel lekker ‘uit het vuistje’. De stoofvleeskroket smaakt, net zoals de rundvleesvariant, uitstekend bij wat frites of op brood met een beetje grove mosterd. Daarnaast past de stoofvleeskroket uitstekend bij een stamppot.’ Ook de Kanjerkroket maakt onderdeel uit van het assortiment. Verhoeven: ‘Deze Kanjerkroket is met 150 gram anderhalf keer zo lang als een standaardkroket en is geschikt om een grotere honger te stillen.’

De kroketten zijn verkrijgbaar in doosjes van 14 stuks. ‘Daar hebben we bewust voor gekozen, om ook de kleinere zaken te bedienen’, zegt de marketingmanager. Meestal worden kroketten in dozen van 21 of 24 stuks verkocht, maar niet iedere horecagelegenheid verkoopt zoveel kroketten op één dag. Door de kleinere doosjes is men minder ruimte kwijt in de vriezer en kunnen er verschillende soorten producten worden opgeslagen.’

Onderscheiden met de Crizly Goulash

Er is veel vraag naar nieuwe producten, of concepten die speciaal en uitsluitend voor de horeca zijn, vult marketingsmanager Maurice de Kroon van Vanreusel aan. ‘Deze mogen ook ‘limited edition’ zijn, als ze maar onderscheidend zijn voor de horecaondernemer. Speciaal voor het komende najaar en winter hebben wij een nieuwe snack geïntroduceerd: de Crizly Goulash, een smaakvariant op de originele Crizly Pikant. Een limited-editionsnack, die de horecaondernemer meer wapens geeft om zich te onderscheiden en in te spelen op de vraag naar nieuwe smaken en producten.’ Volgens De Kroon is de Crizly Goulash een welkome verwennerij in de herfst en winter. ‘Het is een warme snack die een link heeft met een koud(er) land, in dit geval Hongarije. Deze Crizly bevat namelijk authentieke Hongaarse goulashkruiden’, zegt De Kroon. Hij adviseert horecaondernemers om de nieuwe snack op een creatieve manier aan te prijzen. ‘Vanreusel heeft voldoende materialen (digitaal) beschikbaar.’

Horecaondernemers maken hun keuzes steeds meer op basis van onderscheidend vermogen en kwaliteit. Ze willen investeren om de gasten te verrassen en te binden’, besluit Richard Huisman, verkoopmedewerker van Swinkels Snackery & Backery. ‘We zien het assortiment snacks inkrimpen. Er worden steeds meer keuzes worden gemaakt, zoals wat is de lekkerste kroket en kaassoufflé?’ 

Download de gratis benchmark Terras Check

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels