artikel

Ondernemen is vooruitzien! Hoe regel je aanvullend werkkapitaal op de juiste momenten?

Horeca 388

Ondernemen is vooruitzien! Zeker voor horecaondernemers is bijhouden van trends en ontwikkelingen in de sector noodzakelijk voor een goede bedrijfsvoering. Of je nu eigenaar van een bakkerij bent of van een nachtclub: inspelen op ontwikkelingen in de markt is cruciaal.

Ondernemen is vooruitzien! Hoe regel je aanvullend werkkapitaal op de juiste momenten?

Sponsored content door Spotcap

Seizoenspieken zijn bijvoorbeeld typisch iets waar de sector mee te maken krijgt. In het hoogseizoen stijgt de verkoop van onder andere bier, populaire frisdrank, ijs en verse vis. Restaurants en café’s kunnen hun zitplaatsen uitbreiden met een terras. Strandtenten kunnen weer open. Het wordt drukker op straat en horecagasten zijn vaak langer op de been. Horecaondernemers moeten zichzelf dus vragen stellen als: welke openingstijden hanteren we in de zomer? Welke (seizoensgebonden) producten willen we voorradig hebben? Hoeveel vakantiekrachten nemen we aan?

In het laagseizoen daarentegen, gebeurt het tegenovergestelde. Het wordt weer donkerder en kouder. Bier en cola maken plaats voor warme chocolademelk en rode wijn. Gasten zitten liever binnen dan buiten en blijven minder lang hangen. Dus hoe lang laat je het terras buiten staan? Hoeveel productvoorraad schaf je aan voor de winter? Wat wordt de nieuwe indeling voor het personeel? Blijf je de hele dag open of enkel voor het diner? Het kan een uitdaging zijn de juiste inschattingen te maken bij het beantwoorden van deze vragen. Maar wanneer de horecaondernemer zich op de juiste manier aanpast aan de seizoenen, profiteert de onderneming hier maximaal van.

In de praktijk is dit echter niet altijd eenvoudig te realiseren. Een onverwachte kostenpost of tegenvallende zomer kan zomaar roet in het eten gooien. Dan kan extra liquiditeit in de vorm van aanvullend werkkapitaal de oplossing zijn.. Aanvullend werkkapitaal kan enerzijds worden ingezet voor investeringen en anderzijds juist ter overbrugging. Zo wil je als horecaondernemer wellicht graag investeringen doen voor aanvang van het hoogseizoen, omdat je inschat dat je daarmee een beter seizoen draait en zo maximale winst behaalt. Of je wil juist een tijdelijke krapte in je liquiditeit dekken, die in het laagseizoen ontstaat. Extra werkkapitaal kan dan cruciaal zijn.

Met de lente en zomer van 2018 in aantocht klinkt het bovenstaande je wellicht erg bekend in de oren. Desondanks zijn werkkapitaal en andere financieringsvormen geen zaken waar je je als horecaondernemer dagelijks mee bezighoudt. Je bent natuurlijk het liefste bezig met het runnen van je zaak! Daarom zijn financieringsoplossingen zoals zakelijk krediet van Spotcap bij uitstek geschikt voor horecaondernemers. Wij beoordelen je kredietwaardigheid binnen één werkdag en koppelen de uitslag direct naar je terug. Bij goedkeuring heb je tevens gelijk toegang tot het krediet. Het proces is volledig online te voltooien. Bij Spotcap maken we het jou als horecaondernemer graag zo eenvoudig mogelijk, zodat jij je kunt richten op het allerbelangrijkste: je business!

Reageer op dit artikel