blog

De grootste tragedie uit de culinaire geschiedenis

Horeca

Voor haar film over Johannes van Dam heeft documentairemaker Bianca Tan €100.000 nodig. Tot nu toe heeft zich geen geldschieter gemeld voor deze cultureel verantwoorde investering.

De grootste tragedie uit de culinaire geschiedenis

Tan heeft nu haar hoop gevestigd op de vrienden van Johannes. Iedereen die de recensent een warm hart toedraagt, roept ze op een bedragje over te maken. Crowdfunding heet dat. Wie wat extra schenkt, krijgt een plaats bij het premièrediner of een date met Johannes van Dam himself. Zelfs over een figurantenrol in de documentaire valt volgens Tan te praten. Ik smacht naar het eindresultaat.

Maar ik ben bang voor Tan dat het incrowd-funding wordt en haar oproep niet de benodigde ton oplevert. Van Dam mag volgens Tan een ‘begrip’ zijn, veel vrienden heeft hij niet gemaakt in de horeca. Onder koks is hij gerespecteerd om zijn kennis, maar gehaat om zijn betweterigheid. Iemand die zijn eigen bestek en theezakje meeneemt, hoeft niet op sympathie te rekenen. ‘Mensen denken dat ik een act opvoer. Maar ik ben écht mezelf met al m’n pedanterie en driftbuien’, zei hij eens in dit blad. Ik vrees heel erg dat hij dat meende.

Wellicht dat de lezers van Het Parool, de krant waarvoor hij recenseert, een duit in Tans zakje willen doen. Volgens haar heeft Van Dam Amsterdammers bewust gemaakt van wat ze eten. Dat lijkt me te veel eer. Wat Van Dam zijn lezers vooral heeft geleerd, is dat een bezoek aan een restaurant niet meer is dan een technische keuring. In navolging van hem klimmen duizenden Nederlanders achter de pc om na een avond uit op recensiesites te foeteren over te dikke soep en te dunne saus. Net als Van Dam zijn ze vergeten om onbevangen te genieten. Wat een triestheid.

Columnist Max Pam omschreef Van Dam in de NRC ooit als een tragische figuur, tragischer nog dan Hamlet. Daarom zou ik  iedereen willen vragen gul te geven. Zodat Tan voor een miljoenenbudget een pareltje  van een film kan maken over het grootste drama uit de culinaire geschiedenis.

Reageer op dit artikel