blog

Scrabble

Horeca

Wat vond ik het een stom spel vroeger, scrabble. Het kwam vast en zeker ook doordat er bij ons thuis alleen gescrabbeld werd met slome tantes in bloemetjesjurken, maar ik heb er in ieder geval de lol nooit van ingezien. Terwijl ik toch best graag speel met letters.

Scrabble

Bij het scrabbelen vroeger GOOIDE ik vooral met letters. Zo, huppakee al die houten lettertjes met balkje en al door de kamer, als ik weer eens opgezadeld zat met q’s en x’en en anderen drie keer woordwaarde scoorden met prachtige woorden waarvan ik al heel creatief 99 procent had gelegd. Ik begrijp dan ook eerlijk gezegd weinig van de nieuwe online Scrabble-rage die Wordfeud heet. Ik doe
er niet aan mee. Ik vind het ook volstrekt niet kunnen dat mensen in gezelschap, op verjaardagen of in het café, Wordfeud zitten te spelen. Half Nederland zit, in gezelschap, continu op zijn smartphoneschermpje te turen. Lekker gezellig, lekker sociaal! Ik snap de ondernemers dan ook volledig die hier maatregelen tegen willen treffen. Doe normaal, je bent in een sociale omgeving, dan ga je niet zitten scrabbelen op je iPhone!

Sommige horecaondernemers springen juist creatief in op de Wordfeud-rage. Door een kampioenschap te organiseren of, zoals ik vorige week zag, door met het hele café gezellig te gaan scrabbelen met bierviltjes waar letters en woordwaarden op gedrukt zijn. Dat vind ik dan wel weer leuk bedacht! En toch hoop ik dat het gauw overwaait allemaal. Dat de openbare ruimte, het café, de hotellounge, het restaurant en het vliegveld weer ruimtes worden waar je mensen kunt ontmoeten en aanspreken. Waar niet iedereen continu over zijn touchscreen zit te vegen, maar waar je ouderwets kunt kletsen, fl irten, kaarten, dansen en drinken. Daar is de horeca toch ooit voor bedoeld geweest? Ja, u mag mij ook een draai om mijn oren geven hoor, als ik een keertje zit te sms’en of te twitteren in het café. Het zou wat mij betreft bij wet verboden mogen worden om in een horecabedrijf dit vreselijke screenscrabblespel tespelen. Op straffe van een rondje voor de zaak! Goed idee, al zeg ik het zelf!

Martine Zuil

Reageer op dit artikel