blog

Bespaar jezelf de frusterende gang naar de bank

Horeca

Paul Dirken, directeur bedrijven van Rabobank Nederland, vertelde tijdens de Top 100-borrel van Misset Horeca opgewekt dat zijn bank nog wel degelijk geld uitleent aan de horeca. ‘Voor goede plannen is altijd ruimte’, zei Dirken in Noordwijk.

Bespaar jezelf de frusterende gang naar de bank

Van een algemene financeringsstop op horeca is volgens hem geen sprake. In de congreszaal van Huis ter Duin hoorde je de tenen van de grootste horecaondernemers van Nederland kromme. Hun praktijkervaringen met banken zijn op z’n zachtst gezegd minder positief. Het niet kunnen lospeuteren van een bancaire financiering is één van hun grootste frustaties geworden. Het belemmert de ondernemers in hun groei, zeggen ze.

Deze week drukte Harry de Bruijn, bestuurdslid van ROC Mondriaan in Den Haag, mij een boekje van zijn oud-leerling Omar Munie handen, getiteld ‘Leef je droom’. Munie is een Somalische vluchteling die in 1995 naar Nederland kwam. In 2007 zat hij nog op de Modevakschool van Het Mondriaan – daar waar ook veel horecamensen worden opgeleid. Inmiddels is Munie een beroemde ontwerper van handtassen. Zijn tassen zijn te bewonderen in de etalage van Macy’s in New York. Schitterd verhaal.

Munies boekje gaat terug naar de basis van ondernemerschap. Het gaat over het najagen van dromen, over je product met héél veel doorzettingsvermogen aan de man brengen, over het beste uit jezelf halen en over klein beginnen. Munie begon zijn atelier in een antikraakpand met een tweedehands naaimachine van €600.

Hij geeft ook een aantal tips. Ik heb ze goed bestudeerd, maar nergens staat: schrijf een ondernemersplan zo dik als een telefoonboek voor die ongeïnteresseerde bankmanager in donkerblauw pak en dito stropdag die eigenlijk helemaal geen zin in jou heeft. Omar Munie heeft geen investeerders en leent geen geld bij de bank.

Natuurlijk is een horecabedrijf kapitaalintensiever dan een handtassenatelier. Maar spaar dan wat langer door. Of schraap je startkapitaaltje bieen bij familie en lieve vrienden, mensen die wel in je geloven. Bespaar jezelf die frustrerende gang naar de bank.

Reageer op dit artikel