blog

Niks mis met hotelletje spelen

Horeca

Als een vrolijke bij zoemde deze zomer een nieuwe naam over de redactie: Airbnb (‘eerbie-en-bie’). Twee collega’s hadden hun vakantie geboekt via dit nieuwe fenomeen. Via internet hadden ze kamertjes geregeld bij particulieren. Beiden hadden een prima vakantie. In plaats van te overnachten in anonieme slaapfabrieken, hadden ze geslapen bij ‘echte’ vrienden.

Niks mis met hotelletje spelen

Volgens een artikel in Misset Horeca neemt ‘social travelling’ een hoge vlucht. Een zoekopdracht op Airbnb.com levert in Amsterdam dik tweeduizend accommodaties op. Van een gribuskamer in de Bijlmer tot een complete etage van een grachtenpand voor een rug per nacht.

De reactie van brancheorganisatie KHN  is voorspelbaar. Particulieren die hotelletje spelen is volgens hotelvoorman Frans Hazen van de gekke. ‘Het is concurrentievervalsing en het wordt hoog tijd dat de belastingdienst hier iets aan gaat doen,’ jammert Hazen. ‘Hoe staat het met de brandveiligheid en legionellagevaar?’

Die concurrentievervalsing valt wel mee. Volgens het jongste HOSTA-rapport waren de Amsterdamse drie-, vier- en vijfsterrenhotels vorig jaar goed voor een omzet van €836 miljoen. De omzet van Airbnb lag ergens tussen de 10 en 20 miljoen, dat is pakweg 2 procent. Bovendien groeit de hotellerie zelf als kool. Tussen 1998 en 2011 steeg het aantal gasten in Nederlandse hotels van 14,5 miljoen naar 20 miljoen, blijkt uit CBS-cijfers. Weinig reden voor paniek dus.

Maar de meest geruststellende gedachte is, dat de hotellerie het antwoord op social travelling al lang klaar heeft. Vorig weekend verbleef ik in het Westcord hotel Skylge op Terschelling, zo’n slaapfabriek waar social travellers zo’n hekel aan hebben. Ik werd er uiterst behulpzaam ingechecked. Vijf minuten nadat ik op mijn kamer was aangekomen, ging de telefoon. Of alles naar wens was, wilde de vriendelijke vrouwenstem weten. Terug in Nijmegen vond ik een ansichtkaart in de brievenbus. ‘Groeten van Terschelling’ stond er op, met de groeten van de familie Westers. Ik had gelogeerd bij echte vrienden.

Reageer op dit artikel