blog

Caféondernemer beleeft Griekse tragedie

Horeca

De economische ellende in Griekenland is een Griekse tragedie.

Caféondernemer beleeft Griekse tragedie

Het land is bijna failliet. Pim Wijnen ís failliet. Zowel persoonlijk als zakelijk. De gewezen caféondernemer, zijn vrouw en twee dochtertjes sappelen nu in de schuldsanering. Een persoonlijke tragedie, van welhaast Griekse proporties. Wat is een tragedie? Volgens Wikipedia: ‘In Oudgrieks: tragõidia, treurspel. Een toneelstuk met een intrige, een ernstige handeling. Vaak met een
noodlottige afl oop’. Wat heet: Wijnen deed tijdens de rampspoed in zijn café geen oog meer dicht, kreeg psychische
problemen en zag zijn huwelijk bijna stranden. ‘Ik was het laatste jaar totaal gevoelloos’, vertrouwde hij me toe. Wijnen vertrouwde zijn gevoelens ook toe aan het papier. Het werkte therapeutisch. Wikipedia: ‘De intrige van een tragedie werkt naar een punt waar de held tot inzicht komt in zijn falen (de agnitio), waarna een plotselinge en hevige ommekeer van zijn situatie volgt (de peripetie).’ Wijnen had ook inzicht, alleen was dat te laat. De ommekeer kwam er dan ook niet. Wijnen ging failliet en had een schuld van €130.000. Wiki weer: ‘Naast de exitus infelix onderscheidt men ook tragedies met een exitus felix, een gelukkige afloop’. Ha, een link naar ‘onze’ ondernemer. Hij heeft nu een baan en is gelukkig met zijn vrouw en twee dochters. In de VS zijn, zelfs failliete, ondernemers helden. Ze krijgen respect, eenvoudigweg omdat ze proberen. Wijnen pikt dat Amerikaanse gevoel op, hij loopt met opgeheven hoofd. Om met Wiki af te sluiten: ‘Het doel van de tragedie is een reinigende invloed uit te oefenen op de geest van de toeschouwers, de zogenaamde catharsis.’ Wijnen jaagde zijn dromen na en ja, hij was op momenten te enthousiast, soms naïef. Laat dat dan de les, catharsis zo u wilt, zijn. Lees meer in de coverstory, met onder meer het complete relaas van Wijnen, in deze uitgave.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels