blog

Jatten

Horeca

Ik moet u wat bekennen: in mijn huis staat een bedrukte asbak van een viersterrenhotel in Noord-Italië en er ligt een handdoek van een luxe resort in Zuid-Spanje. En o ja, ik heb ook een paar veel te grote witte badslippers waarop Hilton is geborduurd. Ik heb gejat, ik geef het toe.

Jatten

Jáááren geleden weliswaar, maar daarmee praat ik het niet goed. Hoe heb ik het ooit gedurfd? Jatten uit het hotel. Tegenwoordig durf ik nauwelijks een disposable shampooflesje of zeepje in mijn toilettas te stoppen. Blozend verlaat ik het hotel als ik een aangebroken naaigarnituurtje in mijn tas heb zitten.

En dan lees ik nu dat er complete LED-televisies, dekbedden en schilderijen uit hotels worden gestolen. In Londen en Parijs zijn hotels die hun gasten bij het inchecken een borg laten betalen. €100 cash, die je terugkrijgt als je je netjes blijkt te hebben gedragen. Dat is natuurlijk een maatregel van niks, want als voor die €100 je flatscreen en donsdekbed worden gejat, ben je als hotelier alsnog flink in de aap gelogeerd. En gastvriendelijk is het ook niet echt. Je bestempelt in feite iedere gast als potentiële dief.

Subtieler is het om de flatscreens en schilderijen gewoon in de muur te verankeren. Dat ziet alleen de kwaadwillende gast. Met het donken dekbed kun je dat weer wat lastiger doen, maar daar is het risico ook iets minder groot, lijkt mij.

Ik vraag me trouwens ernstig af hoe die gasten dat doen hoor. De flatscreen en het dekbed door het raam en dan aan een touwtje naar beneden laten zakken waar een handlanger staat te wachten? Of gewoon brutaal door de voordeur wegwandelen met de tv onder de arm? Raar verhaal.

Misschien kunt u mij uw ervaringen uit de praktijk vertellen. En dan liefst ook uw oplossing. Ik ben heel benieuwd.

Martine Zuil

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels