blog

Toekomst

Horeca

Weinig leuker dan mijmeren over de toekomst. Hoe ziet ons leven eruit over 30 jaar? Hebben we dan nog contant geld? Zitten er nog snoeren aan tv en broodrooster? Hebben we allemaal een onderhuidse chip met ons medisch dossier erin? Wie zal het zeggen.

Toekomst

Interessante vraag is natuurlijk ook hoe de horeca er over een jaar of 30 uit zal zien. We vroegen het vier professionals; alle vier namen ze ons mee in interessante theorieën en filosofieën. Wat zeker is, is dat consumptie- en communicatiebehoeften sterk veranderen. Nu al. Een slimme ondernemer weet wie zijn gasten zijn, en hoe hij ambassadeurs van ze maakt. Social media bieden ondernemers zo veel mogelijkheden op dat terrein.

Maar dat is natuurlijk lang niet alles. U zult straks veel meer moeten zijn dan een gastvrije ondernemer. U moet leren denken als uw gast. En die wil misschien wel dat terwijl hij aan een driegangenmenu zit, zijn auto wordt gewassen, zijn overhemd gestoomd, zijn aandelenportefeuille verkocht en zijn hond uitgelaten. Kunt u dat voor hem regelen? Hij wil trouwens ook die avond zijn zoontje voorlezen, een nieuwe dakkapel uitzoeken en de vergadering van de volgende ochtend voorbereiden. Moet kunnen toch?

U moet hem er natuurlijk ook aan herinneren dat hij zijn moeder moet bellen. En u weet natuurlijk dat hij een glutenallergie heeft, een advocatenpraktijk en een buitenechtelijke affaire. Ik wil maar zeggen: het leven van een horecaondernemer zal er zeker niet eenvoudiger op worden. Wel uitdagender. En ik denk ook leuker. Hoe het precies zal zijn in 2030, dat weten we gelukkig niet. Ik wens u veel wijsheid op de weg ernaartoe!

Reageer op dit artikel