blog

Negers

Horeca

Sinterklaas heeft nog geen voet op Nederlandse bodem gezet of er is al een rel van jewelste aan de gang. Niet alleen in ons land, maar tot aan de hoogste parlementaire kringen wereldwijd. Het is u vast en zeker niet ontgaan.

Negers

Donkergekleurde mensen, sommigen althans, voelen zich ernstig gekwetst doordat Zwarte Piet zwart is. Hele volksstammen Nederlanders winden zich daar weer over op, omdat ze bang zijn dat hun volksfeest in gevaar komt. Terwijl de oplossing volgens mij zo simpel is. Zwarte Piet mag blijven, maar krijgt gezelschap van wat groene, rode, gele en blauwe Pieten. Dan is toch het hele probleem opgelost? Of denk ik nou te simpel?

Ernstiger vind ik de campagne van FNV Horeca, waar een vrolijke ‘Braboneger’ wordt opgevoerd. Helemaal goed bedoeld hoor, daarvan ben ik overtuigd. Maar wie bedenkt het in hemelsnaam om  het woord ‘neger’ nog te gebruiken anno 2013? Negerzoenen liggen al lang niet meer in de winkel, die heten gewoon Zoenen tegenwoordig.

Ik hoor het woord ‘neger’ ook echt nooit meer. Behalve nu dus, bij 
de FNV Horecabond. Wat een vreselijk onhandige campagne! Of zou het met opzet gedaan zijn, net nu alle negers ter wereld in de belangstelling staan vanwege onze zwartepietenrel? Normaal gesproken zou een FNV-campagne natuurlijk nooit zo groot op de voorpagina’s van de kranten hebben gestaan, zo veel besproken zijn en zo vaak vertoond zonder dat daar een stuiver reclamegeld voor is betaald. Ik hou het er maar even op dat de FNV een zeer slimme reclamestrateeg tegen het lijf is gelopen. Ik wens eenieder nu al fijne feestdagen, met of zonder negers.

Reageer op dit artikel