blog

Zij hebben Noma, wij Croma

Horeca

Wat heeft Peru gemeen met Spanje en Denemarken? Nou? Alle drie staan ze bekend als landen waar je goed kunt eten. Vliegtuigen vol gastrofielen vertrekken naar Noord-Spanje om de erfenis van Ferran Adrià te beleven, of naar Denemarken voor het mysterie van Noma. Peru is daar nu bijgekomen. Huh? Peru, bakermat van de mais en de aardappel? Jazeker. Ook in Peru kun je culinair hélémaal uit je plaat gaan. Zeggen de bladen en reisgidsen.

Zij hebben Noma, wij Croma

Het NBTC, het Nederlandse bureau voor toerisme, vindt het godgeklaagd dat al die foodies naar Kopenhagen, Lima en Barcelona afreizen, en niet naar Amsterdam. NBTC wil De smaak van Holland ‘internationaal beter onder de aandacht brengen.’ ‘We zijn er klaar voor!’, meent het toeristenbureau.

Lange tijd betwijfelde ik of dat wel zo was. Je wist waarom je naar die andere landen ging. Naar Spanje ging je voor Adrià en de vis, naar Scandinavië voor rauw en naar Peru ging je voor, euh, nou ja, dat doet er even niet toe. Maar wat was dan die Smaak van Holland waarvoor al die internationale foodies en masse naar ons land zouden moeten komen? Zij hadden Noma, wij hadden Croma. Ik bedoel, wat was onze culinaire identiteit? Anders dan dat we goede restaurants hebben, maar die hebben ze overal.

Het bleek dat ik er veel te ingewikkeld over dacht. We hebben helemaal geen Nieuwe Nederlandse Keuken nodig. Een zak geld en een reisbureau is genoeg. De truc is namelijk: niet zelf roepen dat je goed bezig bent, maar journalisten invliegen. Zo hebben Peru, Scandinavië, en Spanje het ook gedaan, begrijp ik inmiddels. Niks culinaire identiteit. Je nodigt wat buitenlandse bloggers en reisjournalisten uit, geeft ze een bed en een fatsoenlijke maaltijd en je land staat op de kaart als culinair paradijs.

Voor 2015 heeft de NBTC vier internationale pers-reizen voor totaal veertig internationale journalisten gepland. Volgend jaar zijn we af van de wiet, de tulpen en de klompen.

Reageer op dit artikel