blog

Perfect onervaren

Horeca

De kapster zet de schaar in mijn lokken en brengt verf aan; een leerling krijgt de opdracht de restantjes uit mijn coupe te wassen. Ontspannen hang ik even later met mijn hoofd achterover. Lekkerste moment van dat uurtje bij de kapper: haren wassen! Maar het ging anders: ik kreeg de volle laag: water en shampoo in mijn gezicht.

Perfect onervaren

De sproeikop ging zijn eigen weg! De arme leerling putte in verontschuldigingen en de dame voelde zich minsten net zo naar als ik. Ze hielp me de schade te herstellen en later lachten we er om. Ze drukte me op het hart dat dit haar nooit weer zou gebeuren!

Ik kiepte zelf ooit in een broodjeszaak een broodje warm vlees met pindasaus op iemands schoot. Ik voel nog de rode wangen die ik kreeg. Kon wel door de grond zakken. Blij was de meneer in kwestie natuurlijk niet, maar gelukkig liep hij ook niet stampend de zaak uit… Met veel doekjes, een gratis broodje en een drankje van het huis herstelden we de schade. Toen hij de zaak verliet, knipoogde hij lachend naar me en zei ‘jij leert het wel’. Bij een volgend bezoek maakten we er grapjes over en als ik hem vandaag in ons dorp tegenkom, zwaaien we nog altijd naar elkaar.

Wie ook een bijzondere kijk op leren in de praktijk heeft, is Corendon. Ze exploiteren nu het College Hotel in Amsterdam, maar in diezelfde stad runnen ze het Vitality Hotel. Heel bewust wierven ze een deel van het team in de fysieke nabijheid van het hotel en keken ze niet alleen naar opleiding of papieren, maar naar de mensen zelf. Zo kan er dus nu een voormalig tuinman het ontbijt serveren. Corendon kijkt vooral naar de uitstraling van mensen. Topman Kees Teer: ‘Je kunt heel veel leren op de werkvloer. Maar enthousiasme niet.’ Ik deel die mening.

En de jongen die recent aan onze tafel stond op die eerste mooie lentedag, die komt er wel. Wat onwennig, maar ontzettend vrolijk, legde hij ons in de watten. Niet perfect, maar wel oprecht. Ben benieuwd hoe u medewerkers selecteert.

Reageer op dit artikel