blog

Hallo, nieuwe zakelijkheid

Horeca

Alsof hij nooit anders had gedaan, onderhandelde Mark Ruiken van restaurant Appels en Peren in Nijmegen bij zijn leveranciers een financiering uit van 40 mille. Een jaar geleden zou hij dat niet hebben gedurfd.

Hallo, nieuwe zakelijkheid

Het voorbeeld van Ruiken laat zien dat er bij groothandels, brouwers en slagers meer te halen is dan alleen groente, bier en vlees. Je kunt je winkelwagen er dus ook vullen met zakken geld. ‘Ik heb gezien hoe gemakkelijk leveranciers bijspringen,’ zegt de Nijmeegse ondernemer. Als je het maar vraagt.

In Groningen zijn ze het stadium van netjes vragen gepasseerd. Vier ondernemers bundelden de krachten en eisen van brouwer Inbev een serieuze hectoliterkorting. Een percentage waar zij, gezien de jarenlange relatie en de volumes die ze afnemen, recht op menen te hebben.

De Groningers spelen het hard en zetten de brouwer onder druk. Bijvoorbeeld door de pers in te schakelen. Iets wat ze tot voor kort niet in hun hoofd zouden hebben gehaald.

Er is een nieuwe Zakelijkheid over de horeca neergedaald. Ontstaan door het vertrek van de bank als geldschieter, door de moordende concurrentie, maar ook door het besef dat er grote kansen liggen nu de economie aantrekt. Kansen die we ons na zeven graatmagere jaren niet willen laten afnemen.

Mark Ruiken vind het tegenwoordig ‘logisch’ om leveranciers een financiële bijdrage te vragen. ‘Voor hen is het net zoiets als wanneer wij een vaste gast een fles wijn cadeau doen,’ zegt hij er zelf over. In het geval van Ruiken heeft die fles een waarde van 40 mille. En als straks de overeenkomst met de drie leveranciers is afgelopen, is dat voor hem ‘gewoon’ een moment om de onderhandelingen opnieuw te openen. ‘Het is niet zo dat ik me voor het leven aan hen verplicht voel.’

Aan die Nieuwe Zakelijkheid gaan we nog veel plezier beleven. Ik verheug me er nu al op een uitgekookte onderhandeling tussen ondernemerscollectief en het bestuur van een binnenstad. Of op het onvermijdelijke gevecht tussen hoteliers en Bookings-com. We zijn hongerig.

Reageer op dit artikel