blog

Van een last een lust maken

Horeca

Het bericht dat de familie Stevens stopte met restaurant Prinses Juliana in Valkenburg baarde in 2006 opzien in de horecawereld. Na ruim 92 jaar, met drie generaties aan het roer, ging de grande dame over naar andere eigenaars die geen bloedverwantschap hadden met het Valkenburgse bedrijf.

Van een last een lust maken

Het bleek een harde dobber.De opvolgers kregen het restaurant niet aan de praat. Juliana raakte letterlijk in verval, met een lekkend dak en een verwaarloosde tuin.

Het erfgoed is dan ook niet mis. De eetgelegenheid in Valkenburg was een van de eerste sterrenrestaurants in Nederland, schopte het tot tweesterren en was 48 jaar in het bezit van het ereteken van Michelin. Veel hoogwaardigheidsbekleders overnachtten er. Bij Juliana kregen grote namen als Margo Reuten en Nico Boreas hun opleiding.

Het overnemen van een zaak van naam en faam blijkt een grote last. Er ontbreekt een link bij niet- bloedverwanten: het bedrijf is onlosmakelijk verbonden met de familie Stevens. Hun persoonlijke stempel is bepalend (geweest). Dat is niet te kopiëren.

Niet alleen voor buitenstaanders, maar ook voor de familie was de voortzetting van het culinaire erfgoed een last.Vader Stevens raadde in 2006 dochter Frédérique af om Juliana over ten emen. De druk om het net zo goed te doen als voorgangers is groot. Toch komt dan het historisch besef en de familie-eer bovendrijven. Zowel bij vader als dochter was er een roeping. De een zette voort wat zijn vader opbouwde en de ander verheft nu kennis doorgeven tot usp.

De vierde generatie, Frédérique van Uden-Stevens, profiteert daarbij van de kracht van Juliana als opleider uit het verleden. De combi van oude en nieuwe elementen is een slimme zet. Zoals de beproefde recepten als salade Fons Stevens  op de kaart. En zijn slogan ‘Drinken bij het eten’ die nu het motto is.

Nog een voorbeeld van een horecafamilie waar de jonge garde slim gebruik- maakt van de goede naam en van klassiekers is Van der Valk. Twee kleindochters timmeren aan de weg met De Kleine Valk in Amsterdam. Op de kaart de welbekende appelmoes met kers. Geen last uit het verleden, maar nog steeds een lust voor velen.

Reageer op dit artikel