blog

Horrorpropper

Horeca

Vanaf mijn vakantieadres begrijp ik dat het thuis een verschrikkelijke toestand is. Amsterdam wordt overspoeld met agressieve proppers. Ze drukken die arme toeristen zomaar een menukaart in de hand, snijden hen brutaal de pas af, of trekken hen God betere aan de elleboog het restaurant in. Het moet niet gekker worden.

Horrorpropper

Robert Domhof, ‘straatmanager’ en secretaris van de Belangenvereniging Horeca Leidsebuurt, protesteert luidkeels en noemt het ‘de verloedering’ van de buurt. De gemeente belooft extra handhavers.

Liggend op mijn mediterrane strandbedje stel ik me voor hoe een nietsvermoedende toerist door de Leidsestraat schuifelt, met de glazige blik van iemand die net een coffeeshop heeft bezocht, of de hoeren, of allebei, en dat hij vanuit een portiek wordt gegrepen door een harige arm die hem een donkere ruimte insleurt waar de geur hangt van verschroeid vlees. Maar dat komt omdat ik net een thriller van Stephen King heb gelezen en een paar biertje op heb.

Eigenlijk vind ik die proppers wel oké. In Turkije heb ik geleerd dat het net zoiets is als Tjoe Tjoe Wa bij de kinderdisco. Het hoort erbij. Dus maak ik er een sport van om met elke propper een praatje te maken. Doorlopen kan altijd. Fooi is ook zoiets. In ons all inclusive resort is alles gratis, dus niemand geeft een tip. Dat is dom, want in een wereld waar alles voor niks is, maakt een beetje smeergeld een groot verschil. Na die eerste fooi van ons mixt Ali, de barman die vanuit een houten keetje bij het zwembad hangerige gasten van drank voorziet, de lekkerste cocktails voor ons. ‘Only for you my friend’, fluistert hij en schudt zijn provisorische cocktailshaker: een kleine en een grote plastic beker die hij op elkaar zet.

Horeca is nooit all inclusive. Niet in Turkije, en ook niet in Amsterdam. Wie een restaurant of café bezoekt, doet mee aan een sociaal spel en dat vergt wat souplesse. Wie daar geen zin in heeft, moet thuisblijven of omlopen. O ja, en wie flink genoeg is om een joint te roken of een hoer te begluren, is ook mans genoeg om een propper af te poeieren.

Reageer op dit artikel