blog

De ander

Horeca

In gastvrijheid gaat het om het gemak van de ander, en niet in de eerste plaats om je eigen gemak.

Dat lijkt een open deur, toch is het voor veel mensen buiten ons vak een opgave van jewelste. Voor hen is ‘gastvrij doen’ een truc waarmee je kan scoren, de onderliggende motivatie ligt echter in het eigen voordeel en niet in het
voordeel van de ander.

Door het belang of het gemak van de ander niet op de eerste plek te zetten, en in je handelen je eigen belang of gemak te laten prevaleren, komen je inspanningen ‘gastvrij te doen’ altijd ongeloofwaardig over. Voor je het weet, val je door de mand. Die ander wordt namelijk helemaal niet echt geholpen, hooguit leek het alleen maar even zo.

Mensen van buiten ons vak geven bij een kennismaking met horecamensen vaak ongevraagd even hun visie op gastvrijheid in Nederland. Meestal niet positief, meestal in het door hen bezochte buitenland veel beter. Vaak hoef je niet lang te wachten voor je merkt dat deze deskundigheid niet te danken is aan eigen toegepaste inzichten…

Wanneer ik een afspraak maak met iemand van buiten ons vak, ontvang ik steeds vaker een agendauitnodiging per mail. Dat lijkt gastvrij maar wanneer ik door mijn agenda blader, kom ik als gevolg van dat gastvrije gedoe, heel veel afspraken met… Wouter Verkerk tegen. Bij het noteren van de afspraak denkt de gastheer niet aan het gemak van de ander maar aan het eigen overzicht.

Onderweg naar de afspraak merk je bovendien dat het fijn was geweest als iemand je had gewezen op de opgebroken weg, en ook een parkeertip was handig geweest aangezien de plekken voor de deur bezet zijn door eigen medewerkers. Het gemak van de ander, dat is het uitgangspunt van gastvrijheid. Juist als je daar iets meer moeite voor moet doen. Alleen al bij een uitnodiging kun je zoveel betekenen voor die ander, daar dan moet je wel aan die ander denken en niet aan jezelf. Dat weten horecamensen allang. De sleutel tot echte gastvrijheid ligt meestal heel dichtbij, maar vaak net niet binnen handbereik.

Reageer op dit artikel