blog

Klagen

Horeca

Het blijft frustrerend: gasten die braaf ja knikken als uw personeel vraagt of alles naar wens was, maar die vervolgens op reviewsites uw zaak genadeloos affikken. Juist dat wat u op fluistertoon zelf had willen horen, staat nu pontificaal op de online schandpaal.

Klagen

Éen op de zeven Nederlanders geeft ruiterlijk toe – in een onderzoek van FlyCatcher – zijn klachten liever online met de hele wereld te delen  dan met uzelf.

Het is nu eenmaal vervelend om iemand recht in het gezicht iets onaardigs te zeggen. Veel makkelijker om dat achteraf te doen, op internet. Aan u is het nu dus om te zorgen dat ze wél bij u hun klachten achterlaten, en niet op het wereldwijde web. Anoniem, met kaartjes bijvoorbeeld. Kan heel verrassend werken, nuttige informatie opleveren en u veel online gène besparen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels