blog

Betalen per minuut

Horeca

Zo gek is het niet, dat concept waarbij gasten niet alleen betalen voor wat ze eten en drinken, maar voor de tijd dat ze bij je binnen zijn geweest. Een combinatie van die twee zou helemaal eerlijk zijn.

Betalen per minuut

Want eigenlijk is het gek. We bepalen nu de bijdrage die iemand moet betalen voor onze vaste kosten alleen aan de hand van zijn variabele gebruik van eten en drinken. Dat betekent dat we op sommige mensen heel erg veel verlies maken en op andere mensen eigenlijk belachelijk veel winst. Per saldo hopen we dan maar dat het goed komt en daarmee is het een raar systeem. Het is een winkelmodel, maar horeca is helemaal geen gewone winkel, wij doen in gastvrijheid. Gastvrijheid die door iedereen betaald zou moeten worden en niet alleen door de mensen die de meeste trek hebben.

In een bioscoop is het veel eerlijker geregeld. Daar betaalt iedereen evenveel voor de film en betalen de mensen die popcorn of cola willen een beetje meer. Op de snelweg klopt het ook wel. Daar betaalt iedereen die een auto heeft zijn wegenbelasting, maar betalen mensen die veel rijden aan de hand van benzine (verbruik) meer.

In de horeca betaalt niemand voor datgene waar het echt om gaat (gastvrijheid) en laten we de mensen die het meeste dorst en trek hebben opdraaien voor de vaste kosten van de mensen die alleen kopje thee komen drinken. Die betalen voor een verblijf van anderhalf uur in de verwarmde serre met vriendelijke service, de keuze uit een twintigtal geselecteerde theesoorten, een heerlijke stoel, verse bloemen op tafel, linnen op tafel (waar het theezakje op terechtkomt en dus gewassen moet worden), een schaaltje huisgemaakte koekjes en de opslag van een rollator die bij toiletbezoek door de bediening wordt gehaald het belachelijk lage tarief van €2,30.

De mensen die in diezelfde tijd aan de bar acht biertjes drinken: €20. Daarmee dragen de bierdrinkers onevenredig veel bij aan de kosten voor energie, inrichting, personeel etc. Terwijl zij daar in hun hoekje van de bar op een kruk ook nog eens veel minder gebruik van maken.

Prijs per minuut met een kleine toeslag voor verbruik. Dat is een eerlijk model waar je in deze tijd waarin alles anders is, best wat langer over zou kunnen nadenken. In ieder geval langer dan de verkennende gedachten die ik hierbij heb gedeeld, zonder wellicht de gevolgen goed te overzien.

Reageer op dit artikel