blog

Ode aan mijn vrouw

Horeca

Mijn vrouw is net zo belangrijk voor het bedrijf als mijn compagnon, en dat wil wat zeggen. Als je als horecaondernemer iedere keer moet uitleggen dat je op zondag moet werken, met de feestdagen moet werken of weer naar de zaak moet omdat er een belangrijke partij staat te beginnen.

Ode aan mijn vrouw
Mark Haagen, eigenaar restaurant-, vergader-, evenementenlocatie Kameryck

Als je dat iedere keer moet proberen te ‘verkopen’ en dan als reactie krijgt ‘Alweer?’, dan heb je het zwaar.

Volgens mij kan het helemaal niet. Je bent getrouwd met elkaar, maar je hebt ook een ‘huwelijk’ met je bedrijf, mijn compagnon in mijn geval. Die twee huwelijken zijn verschillend en er is romantisch gezien gelukkig wel degelijk een verschil.

Maar toch zitten er ook veel gelijkenissen in. Sparren met mijn vrouw is net zo belangrijk als sparren met mijn compagnon. Mijn vrouw kijkt van een afstand naar mijn bedrijf en heeft dan een mening, of stelt kritische vragen. Hoe vaak ben ik haar daar al wel niet dankbaar voor geweest.

Een druk bedrijf leiden zonder begrip en steun van je partner zou voor mij niet te doen zijn. Ja, en dan is er ook nog die balans. De balans tussen zakelijke en privé. Ik spraak daar laatst over met een paar vrienden, ook ondernemers. Die balans kan er alleen zijn als je het op beide vlakken leuk hebt. Het moet leuk zijn om naar je bedrijf te gaan en goed zijn om thuis te komen. Maar het levert toch ook vaak spanningen op. De balans slaat soms iets te ver door naar het zakelijke en dan is het goed dat ze dat thuis begrijpen. Daarom: dank je Anja!

Reageer op dit artikel