blog

Wat is een keurmerk waard?

Horeca 723

Jaren geleden hoorde ik van Green Key, het internationale keurmerk waarmee je als onderneming aantoont dat je mvo bezig bent. Bedrijven met een Green Key-keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist. Een beetje bedrijf had dit keurmerk en dan ook nog de gouden variant. Je kunt namelijk ook een bronzen of zilveren certificaat hebben.

Wat is een keurmerk waard?
Mark Haagen, eigenaar restaurant-, vergader-, evenementenlocatie Kameryck

Er werd en wordt gezegd dat overheden geen boekingen (mogen) maken bij bedrijven die niet Green Key-gecertificeerd zijn. Dat ze dus alleen uw geld mogen uitgeven bij bedrijven die aan de voorwaarden van Green Key voldoen.

Om zo’n certificaat te krijgen moet je best wat doen. Je gaat altijd zuinig om met energie en water. Bijvoorbeeld door zo veel mogelijk ledverlichting, spaarlampen, lichtsensoren en timers voor airconditioning en verwarming te gebruiken. Je gebruikt geen of heel weinig mono-verpakkingen, hebt toiletten die niet te veel water gebruiken en niet te vergeten een juiste afvalscheiding. Daarnaast moet je duurzaam inkopen en niet meer wassen dan nodig.

Als je dan alle papieren hebt ingevuld, al je leveranciers een briefje hebt gestuurd dat ze zo veel mogelijk duurzame producten moeten leveren, dan word je gecontroleerd. Er komt een net afgestudeerde jongeman langs om te controleren en uiteindelijk krijg je een certificaat. Alles bij elkaar ben je voor een bedrijf met een beetje omvang een kleine €1000 euro kwijt, dat is exclusief je eigen tijd. Daar komt jaarlijks nog een nota bij van ruim €700. Jaarlijks.

Maar dan de vragen: Welk bedrijf is tegenwoordig niet mvo bezig? En is het wel zo dat de overheid niet bij je boekt als je geen certificaat hebt? Hoeveel extra boekingen krijg je als je wél dat certificaat hebt? Veel vragen waar maar moeilijk een antwoord op te geven is.

Ik vind deze hele business maar een vreemde. Een beetje bedrijf is gewoon mvo bezig en zorgt dat afval wordt gescheiden, laat lampen niet langer branden dan nodig en koopt duurzaam in. Toch? O ja, wij hebben sinds 2011 Green Key goud. Dat dan weer
wel.

Reageer op dit artikel