blog

The battle for the ‘HiPo’

Horeca 1215

In de ideale situatie leid je in je bedrijf je eigen manager van morgen op. Door iemand zelf te begeleiden, bepaal je of hij of zij voldoet aan de eisen van die manager van morgen, of die binnen jouw bedrijf past en of die deze stappen ook wil maken.

The battle for the ‘HiPo’

Vaststellen of iemand een echte High-Potential (HiPo) is, moet tegenwoordig sneller dan ooit: we mogen maar drie contracten binnen 24 maanden geven voordat we overgaan tot een contract voor onbepaalde tijd.
Die 24 maanden zijn natuurlijk lang genoeg om te komen tot een gefundeerde keuze, dat is het probleem niet. Wat het spannend maakt, is of iemand jou ook die tijd geeft. De medewerker wil natuurlijk ook zekerheid en weten waar hij/zij aan toe is. Als wij dat niet spoedig kunnen bieden, gaan ook de meest loyale medewerkers om zich heen kijken.
Een om zich heen kijkende medewerker is een afgeleide medewerker: de focus op de werkzaamheden neemt af – en daarmee de kwaliteit. Als werkgever kun je daardoor gaan twijfelen of iemand nog goed genoeg is om te behouden. En zo steken werkgever en medewerker elkaar aan tot een neerwaartse spiraal. Nog voordat je er erg in hebt, loopt jouw HiPo de deur uit naar een concurrent.
Een te trekken conclusie is dat het opleiden van een HiPo een opleiding is voor de concurrent. Desondanks moet dat werkgevers niet beletten om tijd en aandacht te steken in onze sterke medewerkers. En een veranderende Wet werk & zekerheid gaat die tijd mogelijk bieden.
Door de wijzigingen die minister Asscher voorstelt, komt de regeling van zes contracten in 5 jaar mogelijk terug, mits dit geregeld wordt in de cao én bedrijven een seizoenspatroon hebben. Binnen onze tak van sport is er inderdaad een seizoenspatroon, alleen die cao hè…
De tijd is dan ook rijp om de handen ineen te slaan en te komen tot een branchebrede cao. Dan kunnen we zowel werkgevers als medewerkers meer zekerheid bieden en zo de neerwaartse spiraal met onze managers van morgen stoppen.

Reageer op dit artikel