blog

Horeca en politiek

Horeca 1675

Mag je je als horeca-ondernemer met de politiek bemoeien? Ja, dat mag natuurlijk. Maar is het ook verstandig? Kun je überhaupt politiek gekleurd zijn als horecaondernemer?

Horeca en politiek
Mark Haagen, eigenaar restaurant-, vergader-, evenementenlocatie Kameryck

Voor een bedrijf als de mijne is dat best lastig. Natuurlijk heb ik een mening en soms is deze ook politiekgekleurd. Ik vind het echter moeilijk deze politieke mening naar buiten toe te ventileren. Voor ons bedrijf zijn wij afhankelijk van beslissingen die in de lokale politiek worden genomen.

Zeker in deze tijd met de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan. Daar heb je niet alleen die ene politieke voorkeurspartij voor nodig, maar daar heb je alle partijen voor nodig. Ook is het leuk dat je vergaderingen en congressen voor alle partijen kunt faciliteren en niet alleen voor de partij waar je graag op zou stemmen. Ik vind die tweestrijd soms best lastig.

Zelf ben ik actief op social media en dan met name Twitter, daar kan ik niet alles zeggen of roepen wat ik maar wil. Ik wil namelijk de lokale politieke partijen niet voor het hoofd stoten. Wat verder heel verwarrend is, is dat de lokale politiek soms zo verschilt van de landelijke politiek. Daar waar je landelijk veel zou kunnen hebben aan een liberale partij (zakelijk gezien) kan dat lokaal heel anders liggen.

En dan nog iets: ik kan niet deelnemen aan gemeentelijke verkiezingen in de gemeente waar mijn bedrijf gevestigd is. Als bedrijf heb je dus geen stem. Ik woon namelijk net buiten de gemeentegrens. Waarom geven ze niet iedere KvK-inschrijving de mogelijkheid om te stemmen? Eén stem per vestigingsadres. Eén keer per 4 jaar je politieke voorkeur uitspreken en zo de politieke kleur in de gemeente mede bepalen. Want politieke beslissingen die je bedrijf aangaan, vind ik belangrijker dan de beslissingen over de nieuwe speeltuin bij je huis.

Een achterhaalde wetgeving zou ik zeggen. Ooit bedacht in het jaar kruik, toen alle ondernemers nog bij hun bedrijf woonden.

Reageer op dit artikel