blog

Het ideale vakantieland

Horeca 843

De zon scheen en daar moesten we deze door El Niño doorweekte zomer snel van profiteren. Wie noemt zo’n triest fenomeen trouwens naar het Kerstkind? Enfin, op goed geluk kocht ik bij een internethandelaar een cabriootje. Soms moet je wat durven, zei ik opgewekt tegen mijn lief terwijl ik in haar ogen naar een spoortje van twijfel zocht.

Het ideale vakantieland

Ik gaf de handelaar de internetmeeneemprijs en omdat het autootje een felrode kleur had en de uitlaat roffelde als een mitrailleur, noemde ik hem Fritz the Blitz.

We maakten een tripje naar Duitsland. Duitsland is een soort Nederland, maar dan keuriger. Wat dat betreft had de oorlog onze oosterburen goed gedaan. In Duitsland zou de seat-me maffia van Iens rücksichtslos achter slot en grendel verdwijnen. Gaan jullie zelf maar ’ns tijdje zitten, stelletje zakkenvullers!

In ons land niet. Hier mag je restaurants gewoon straffeloos chanteren met corrupte reviews. We belandden in de Ahr, een verscholen gebied waar de tijd stil stond. Niemand was hier jonger dan tachtig. Het sprookjesachtige hotel lag bovenop een helling. Vanaf het terras had je uitzicht over de dorpjes in de vallei. De gerechten en de Ahr-wijnen smaakten opperbest en de in driedelig pak geklede ober deed zijn werk voorbeeldig. Al viel tijdens het fileren van de zeebaars een druppel zweet van zijn voorhoofd bovenop de vis.

Binnen speelde een hoogbejaarde pianist ‘Für Elise’.

Na twee dagen hadden we onze portie Duitse beschaving wel weer gehad en bracht Fritz ons vrolijk knetterend terug over de grens. We stopten bij een pizzeria met uitzicht op het asfalt van de provinciale weg. Het eten was vers en betaalbaar, het interieur kwam zo uit de Ikea-catalogus en het personeel bestond uit vrolijke meiden in hippe kleren. Glimlachend namen ze onze bestelling op. Het restaurant zat nokvol.

De Nederlandse horeca groeit harder dan de Europese markt, las ik ergens. Dat snapte ik wel.

Reageer op dit artikel