blog

Wat ben je waard?

Horeca 852

Wat voor een beeld heeft de buitenwacht eigenlijk van ons als horecaondernemer? Van de sector is bekend dat wij nog steeds niet altijd heel erg geliefd zijn binnen de politiek en vaak een negatief stigma opgeplakt krijgen door de media, maar wat denkt men echter van ons als ondernemer?

Wat ben je waard?
Mark Haagen, eigenaar restaurant-, vergader-, evenementenlocatie Kameryck

Ik kan natuurlijk niet voor alle horecaondernemers spreken maar alleen voor mijzelf en dat beeld is verwarrend. Ik heb vaak nog steeds het idee dat de consument denkt dat de horecaondernemer rijdt in een veel te grote benzineslurpende auto, heel veel geld verdient en altijd bier drinkt.

Tuurlijk, ze zijn er, maar er zijn ook sporters die te veel bier drinken. Net als als bij de horecaondernemers is dat niet het merendeel. Veel mensen om mij heen zien hier een groot horecabedrijf, altijd auto’s op de parkeerplaats en veel artikelen en advertenties in de krant. ‘Het gaat goed bij jullie he? Ik zie altijd auto’s staan als ik langsfiets en overal jullie naam voorbijkomen.’ Ik antwoord dan vaak of ze ook langsfietsen in februari of op een dinsdag in maart als het 4 graden is en regent.

Ik durf te zeggen dat het merendeel van de ondernemers per uur minder verdienen dan sommigen van hun eigen personeel. Alle zorgen en verantwoordelijkheden over personeel, wetgeving en regeltjes, iedere dag er staan voor de gasten waar je het allemaal voor doet. Zorgen maken over morgen, over vandaag en over volgende maand. Weer opstaan als je een slechte recensie hebt gehad, weer opstaan als je pand is afgebrand of failliet bent gegaan. Weer iedere dag vrolijk bent op de zaak omdat jij de kapitein van het schip bent, jij bent het gezicht.

Het is daarom goed te lezen dat er nu ook een Meestertitel komt voor horeca-ondernemers. De komende maanden wordt de inhoud van de meesterproef uitgewerkt. Op de Horecava in januari 2017 wordt de titel officieel gelanceerd. Ik denk dat onze sector boegbeelden nodig heeft. Want horeca-ondernemer zijn is een vak! Het mooiste vak van de wereld.

Lees ook: De Horecava breidt flink uit in 2017 >>

Reageer op dit artikel