blog

Macht van de media

Horeca

Kent u die die tv-programma’s waarin (financiële) problemen van burgers centraal staan? Programma’s als Een Dubbeltje Op Zijn Kant, Uitstel van Executie en Kassa, waarin mensen jarenlang worstelen met instanties, bedrijven en banken, van het kastje naar de muur worden gestuurd en altijd aan het kortste eind trekken?

Macht van de media

En ergert u zich ook zo als de problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen zodra er een camera verschijnt? Dat verzekeraars dan opeens wel willen praten over vergoeding en banken in een keer komen met een herstelplan? Natuurlijk is het fijn voor die mensen dat hun problemen worden opgelost, maar het is triest dat ze pas serieus worden genomen als er aandacht van de media is.

Iets soortgelijks overkwam de familie Van Rijn van Partycentrum de Twee Gebroeders in Etten-Leur. Dit bedrijf zit al sinds 2013 bij Bijzonder Beheer, een afdeling van de bank voor bedrijven in nood. De bedoeling is dat de bank bedrijven in bijzonder beheer begeleidt naar een financieel gezonde situatie. Daar komt in de praktijk echter weinig van terecht. Op het moment dat de Twee Gebroeders bij de speciale afdeling terechtkomt, wordt de rente op de rekening-courant opgeschroefd met 6,2 procent naar 10,1 procent.

De ondernemers vechten nu al vier jaar voor het bedrijf. In die vier jaar hebben ze vier accountmanagers voorbij zien komen. Telkens weer moesten ze hun cijfers overhandigen. Eén tot twee keer per jaar voerden ze een kort gesprekje en daar bleef het bij. De bank liet ze maar aanmodderen. Concreet advies van de bank om uit de problemen te komen, bleef uit. Ondertussen lieten de ondernemers een herstelplan maken door een externe bedrijfsadviseur en streek de bank de extra rente op.

En wat sinds 2013 niet lukte, komt in een stroomversnelling door de bemoeienis van Misset Horeca. De dag nadat Misset Horeca contact opnam met de Rabobank over het interview, stapte de directeur Bijzonder Beheer het horecabedrijf binnen. Zowel bank als pandeigenaar gaan akkoord met het herstelplan. De redactie van Misset Horeca krijg ook een verzoek: of we het artikel niet willen plaatsen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels