blog

Liefde is sterker dan een betonschaar

Horeca 8473

Gay Horeca Arnhem organiseerde de homomanifestatie Hand in Hand voor Diversiteit en als vakbladjournalist met een zwak voor pluriformiteit – hoe gekker hoe beter – moest je daar bij zijn.

Liefde is sterker dan een betonschaar

Dus loog ik op zaterdagmiddag tegen onze verstandelijk beperkte zoon dat we een ijsje gingen eten en stapten in de auto.

Op het Gele Rijders Plein was het lekker druk. Alexander was er, Barbara, Tanja, Frits en natuurlijk Ronnie en Jasper. Één voor één mochten zij op het podium vertellen dat het afgelopen moest zijn met de homohaat. Volgens Barbare was het allemaal de schuld van heteromannen. Onwillekeurig dacht ik aan Thérèse Boer, die op dansles zat met een homo en haar heteroman Jonnie met alle plezier op de bek timmerde.

In Arnhem vielen dit keer geen klappen. De meute stond een beetje te soezen in de voorjaarszon. Naast me zat een Arnhemmer in een scootmobiel kalm een sjekkie te draaien. In zijn stuurmandje lagen drie lege blikjes bier. Hij zag er niet uit als een typische LHBTI.

Gelukkig was er drag queen Dusty om het protestvuurtje op te porren. Dusty zou Dusty niet zijn als ze niet van een beetje drama hield. Volgens haar waren we getuige van een ‘kantelpunt in de geschiedenis’. Zij vergeleek ‘Arnhem’ zonder blikken of blozen met de mars van Martin Luther King van Selma naar Montgomery. Dat was een tikje overdreven. Technisch gesproken was Arnhem niet eens een mars. Iedereen bleef lekker staan waar die stond.

Volgens Dusty was liefde sterker dan een betonschaar. Dat bekte lekker, maar sloeg nergens op. Alsof Ronnie en Jasper elkaar de tanden uit de mond hadden geramd.

Op een gegeven moment zette Dusty het nummer ‘Somebody to love’ van George Michael op en moesten we allemaal hand in hand. Ik keek naar mijn morsige buurman in de scootmobiel.

Dat vond ik een mooi moment om dit kantelpunt in de geschiedenis voor gezien te houden. Ik pakte de hand van mijn zoon stevig vast en maakte dat we weg kwamen. Op weg naar de auto riep zoonlief geschrokken: ‘homo!’ terwijl hij wees naar een grote bij die rond zijn voeten vloog. ‘Hommel’, corrigeerde ik. ‘Die doet niemand kwaad. ‘

Reageer op dit artikel