blog

Geld verdienen? Dan moet u stocken

Horeca 5352

Telt u uw voorraad? Waarschijnlijk niet. Mijn inschatting is dat van alle horecabedrijven in ons land, negentig procent niet stockt. Begrijpelijk, want stocken is een rotklus. Maar wie niet stockt, weet niet wat zijn brutomarge is. Vijf tips om gemotiveerd te stocken.

Geld verdienen? Dan moet u stocken

 

Stel, de maandomzet in de keuken is 50.000 euro. De chef heeft die maand voor 15.000 euro ingekocht. De brutomarge is dan 70 procent. Maar als de chef naast die 15.000 euro inkoop, óók nog voor 5.000 euro aan spullen uit de voorraad haalt, dan wordt de inkoop ineens 20.000 euro en daalt de brutomarge naar 60 procent. Andersom geldt hetzelfde. Als de chef van die 15.000 euro inkoop maar 10.000 euro gebruikt en de rest toevoegt aan zijn voorraad, dan is de inkoop slechts 10.000 euro en de brutomarge ineens 80 procent. Een verschil van 20 procent!

Met andere woorden: wie zijn voorraad niet telt, weet niet of zijn keukenbrigade een topmaand of een zwaar tegenvallende maand heeft gerealiseerd. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor wijn, bier, drank met laag btw en noem de verschillende omzetgroepen maar op. Conclusie: wie niet stockt, kan net zo goed geen winst- en verliesrekening maken. Ook kun je het functioneringsgesprek met de chef-kok of bedrijfsleider dan wel achterwege laten.

5 tips om te stocken

Stocken moet maandelijks gebeuren. Dat is minder vreselijk dan het klinkt. Hier vijf tips om gemotiveerd te stocken.

  1. Schaf een aparte ‘stock-tablet’ aan die je alleen voor het stocken gebruikt.
  2. Maak een goede stocklijst. Dat kan een eenvoudig Excel-bestand zijn. De volgorde van de stocklijst moet precies zijn zoals de fysieke route van het bedrijf. Als op drie plekken cola staat, noteer je drie keer cola. Zo gaat het afwerken van de stocklijst het snelst. Anders loop je voortdurend in de lijst te zoeken naar het item en maak je fouten.
  3. Voer de juiste inkoopprijzen in en controleer dit eens per 6 maanden, dat is voldoende.
  4. Stock op het enige juiste moment: op de laatste dag van de maand na sluitingstijd, of ’s morgens vroeg op de eerste dag van de maand voordat nieuwe leveringen binnen komen.
  5. Stock altijd met twee personen en laat dat altijd dezelfde personen zijn. De een schrijft, de ander telt. De volgende maand is het andersom. Zo controleren ze elkaar.

Door telling van voorraad gaat uw marge zeker procenten omhoog. Bij een zaak met een omzet van driekwart miljoen levert u dit al snel vijfentwintig mille meer winst op, hoezo rotklus?

Maikel Lindewegen van 402 Bedrijfsadministratie, de financiële waakhond van de horeca. Bij haar klanten realiseert 402 resultaatverbeteringen van tien tot veertig procent. 

 

 

Reageer op dit artikel