blog

Geslachtsloze horecaf

Horeca 769

Het was me het verwarrende weekje wel. Eerst moesten jongetjes meer jongetje zijn van Sire, en een dag later zei de gemeente Amsterdam doodleuk dat we allemaal geslachtsloze, genderneutrale, non-binaire menspersonen waren.

Geslachtsloze horecaf

Niks man of vrouw, laat staan méér jongetje. Wie als man of vrouw aangesproken wil worden, doet volgens de gemeente aan hokjesdenken en we weten allemaal hoeveel trammelant daarvan komt.

Inmiddels zijn ook de Nederlandse Spoorwegen op de neutrale toer en ik vind dat de horeca als huiskamer van de samenleving niet achter kan blijven. We moeten niet hebben dat onze sector er straks van wordt beschuldigd dat ze mensen buitensluit.

Ik doe een paar voorstellen hoe het beter kan. Om te beginnen is de naam ‘horeca’ al hartstikke fout. Dat heeft een vrouwelijke uitgang – vergelijk politica – wat door transgenders als kwetsend kan worden ervaren. We maken er horecaf van, net als vroeger.
Dan de wc, het ultieme hokjesdenken. Je hebt dames-, heren-, invaliden- en moeder-kindtoiletten, allemaal superstigmatiserend. Onze plees moeten onmiddellijk genderneutraal worden. Dus weg met de pisbakken.

Al zeg ik eerlijk dat ik het zal missen, dat dronken geleuter van een wildvreemde kerel naast me, terwijl ik met stijgende verbazing luister naar de duur van zijn gezeik. Maar zoals gezegd: we willen een inclusieve horeca, dus we maken er één grote gezellige genderneutrale toilettoestand van. Hoe, dat weten ze in Amsterdam. In ieder geval zonder toiletjuffrouw.

En dan hebben we nog de menukaarten. Die staan barstensvol zedenkwetsend taalgebruik waar een beetje non-binaire transsexueel een broertje dood aan heeft. Ik noem de boerenjongens of nog erger, het wentelteefje. Dat moet natuurlijk wentelhondje worden.

Als iedereen zijn beste beentje voorzet, is de horeca in no time weer politiek correct. Dat is ons met het roken ook gelukt. Dus als ik Ben Francooy van FNV Horeca was, zou ik genderneutraliteit heel hoog op de agenda zetten bij de komende cao-
onderhandelingen. Dan is die alvast maar binnen.

Reageer op dit artikel