blog

Opportoerisme

Horeca 1029

Eigenlijk wilden we naar Bodrum op vakantie, maar aanslagtechnisch vonden we Mallorca beter. Vonden een paar miljoen andere bleekneuzen ook. Onder het gewicht van al die gelukzoekers dreigde Mallorca als een overvolle rubberboot te kapseizen in de Middellandse Zee. Gelukkig konden wij wel zwemmen.

Opportoerisme

Mallorca bleek trouwens net zo onveilig als de Turkse kust. Tijdens mijn dagelijkse baantjes in de wastobbe die op de website werd aangeprezen als tropisch zwemparadijs, stortte naast me een roodharige gozer van tien hoog in het water. ‘Weer een Brexiteer met spijt’, dacht ik, maar het bleek om een spelletje balconing te gaan. Van schrik pieste ik in mijn zwembroek, wat me op een bekeuring voor zwembadplassen kwam te staan.

De Mallorcaanse overheid heeft deze zomer namelijk allerlei wanhopige regeltjes bedacht om het toerisme te ontmoedigen. Behalve zwembadplassen, is ook zandkastelenbouwen verboden. Wat ook wel weer logisch is met twee miljoen dronken Duitsers op je strand. Voor je het weet, is je kustlijn een soort Atlantikwall.

De meeste Mallorcanen zouden zo’n muur trouwens niet erg vinden. Al was het maar om de jaarlijkse invasie te stoppen van halfnaakte Engelse zombies, die overdag op breedbeeldschermen naar voetbal staren, en ‘s nachts ‘I kissed a girl, and I liked it’ van Katy Perry in de karaoke-microfoon schreeuwen.

Doodeng.

De toeristische industrie zelf hier vult ondertussen vrolijk haar zakken. Ze heeft schijt aan het feit dat haar eiland afzinkt naar de krochten van het toerisme. Op Mallorca regeert het opportoerisme.
Wat dat betreft, leek het hier net Nederland. Toen ik in mijn Hollandse krantje las dat in onze hoofdstad leenfietsverhuurders duizenden van die karretjes zomaar in de openbare ruimte mogen flikkeren en bijna de helft van de Airbnb-verhuurders de regels aan de laars lapt, leek het me de hoogste tijd dat de gemeente Amsterdam eens een klein educatief studietripje naar Palma gaat maken. Om met eigen ogen te zien wat ons te wachten staat. Anders vrees ik dat Amsterdam straks het Magaluf aan het IJ is.

Voor de overnachtingen daar weet ik nog wel een hotelletje, inclusief tropisch zwemparadijs.

Reageer op dit artikel