blog

Zo jong en dan al de laan uitgestuurd

Horeca 1752

Onze oudste is ontslagen. 17 is hij pas en nu al de zak gekregen. Anderhalve maand duurde zijn horeca-avontuur. Toen had de uitbater de buik vol van zijn ‘negatieve’ werkhouding.

Zo jong en dan al de laan uitgestuurd

Ik wil best geloven dat de werkhouding van een 17-jarige die net aan zijn eerste baantje begint, voor verbetering vatbaar is. Hij is van de beruchte generatie Y en die is een ramp voor werkgevers, lezen we overal. Luie flikkers zijn het, hopeloos verwend door hun ouders en nul ruggengraat. De patatgeneratie-in-het-kwadraat.

Het ergste is, die gasten weten alles beter. Toen de bedrijfsleider hem vroeg om het terras naar binnen te halen vanwege een naderende bui, terwijl hij de hele zooi net daarvoor naar buiten had gesleept, zei ons oogappeltje doodleuk dat hij het jammer vond dat de bedrijfsleider niet eerder op buienradar had gekeken. Hij kon zijn tijd wel nuttiger besteden.

Geen handige opmerking. Maar hij bedoelde het goed.

Dat is het schitterende van generatie Y: er zit geen greintje valsheid in. Ze hebben het beste voor met alles en iedereen op deze planeet en zijn een stuk socialer dan alle generaties voor hen. De bloem der natie.

Ongetwijfeld heeft onze oudste steken laten vallen. Maar het wordt er niet beter op als je als baas tegen zo’n knul gaat lopen schreeuwen als hij – van pure zenuwen – het servies stuk laat vallen omdat jij hem op de vingers kijkt. Daar moet je bij generatie Y niet mee aankomen. gewoon een beetje positief coachen doet wonderen.

Zelf zit hij er niet zo mee, trouwens. Hij kijkt opgewekt uit naar zijn volgende baantje, want hij vindt de horeca chill. Zijn ex-collega’s en zijn baas heeft hij op de groepsapp een berichtje gestuurd om ze te bedanken voor de mooie tijd. ‘Al was het veel te kort’, voegde hij er fijntjes aan toe.

Deze knul gaat het nog ver schoppen, binnen of buiten de horeca.

Reageer op dit artikel