blog

Herziening DHW: versoepeling artikel 3 of artikel 14?

Horeca 1455

De Drank- en Horecawet (DHW) is aan herziening toe. De wet wordt later dit jaar geëvalueerd. Om dit moment worden mengformules van detailhandel en horeca in het hele land gedoogd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten staat ondernemers toe te experimenteren met deze ‘mengvormen’ van winkel en horeca.

Herziening DHW: versoepeling artikel 3 of artikel 14?

Dit is tegen het zere been van staatssecretaris Martin van Rijn. Hij zet zijn vraagtekens bij het experiment. Want hiermee zet je toch het hele alcoholpreventiebeleid op de helling? De VVD werkt ondertussen aan een initiatiefwetsvoorstel waarin het mogelijk wordt voor ondernemers, als kappers en boekenwinkels, om drank te schenken aan consumenten.

Op wat voor manier zal de wet straks aangepast worden? En wat betekent dat voor de horeca? Misset Horeca schetst een aantal scenario’s en loopt vooruit op de gevolgen van een nieuwe Drank- en Horecawet. In december vorig jaar meldde Van Rijn de Tweede Kamer al dat hij de huidige inrichtingseisen voor de horeca ‘niet meer van deze tijd’ vindt. Hij gaf aan de wet te willen aanpassen ‘daar waar onnodige eisen aan ondernemers worden gesteld’.

Een herziene DHW, minder inrichtingseisen en ruimere bestemmingsplannen, zullen ongetwijfeld tot meer concurrentie leiden. Nieuwe spelers, supermarktreuzen en grote warenhuizen gaan zich nóg nadrukkelijker op de horecamarkt begeven, en ook nieuwe horecaconcepten zullen hun intrede doen. De grote vraag is welke strategie gevolgd gaat worden om de DHW te versoepelen: door meer nevenactiviteiten toe te staan in de horeca (een versoepeling van artikel 14 DHW) of door alcohol toe te staan in detailhandel (een versoepeling van artikel 3 DHW). Een wezenlijk verschil. 

Dossier: Drank- en horecawet

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels