nieuws

Commotie rond paling

Horeca

De laatste weken is er een hoop commotie geweest rondom de mogelijke aanwezigheid van dioxine in paling uit het IJsselmeer en de rivieren. De Ministeries van Landbouw en Volksgezondheid adviseren in een brief aan de Tweede Kamer niet vaker dan één keer per week paling uit het IJsselmeer te nuttigen. Paling uit de grote rivieren kan maar beter helemaal niet worden gegeten. Aanleiding voor het advies is het ontwerprapport van het Nederlands Instituut voor Visserij-onderzoek (RIVO) en de onderzoeksinstituten Rikilt en RIVM.

Voor de horeca levert het advies weinig problemen op, omdat negentig procent van de paling van kwekerijen komt. De rest komt uit het IJsselmeer (zeven procent) en de grote rivieren (drie procent). Verse paling wordt alleen gebruikt voor bakken en stoven. Het gaat hier om een kleine hoeveelheid die eventueel gevangen kan worden in de Friese meren. De commotie heeft weinig invloed gehad op aanbod of prijs. Gerookte paling kost gemiddeld ƒ47,- per kilo, stoofpaling ƒ37,75 en bakpaling ƒ34,50. De toenemende aanvoer van kweekpaling resulteert zelfs in een lichte prijsdaling ten opzichte van januari.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels