nieuws

De vermoeidheid slaat toe

Horeca

Een aantal cafetariaketens hebben momenteel te kampen met verloop in hun ledenbestand. Dat blijkt uit een belronde van Snackkoerier onder een aantal cafetariaketens. Het vinden van personeel, vermoeidheid bij oudere garde en kinderen die de zaak van hun ouders niet willen overnemen, worden door woordvoerders van ketens als oorzaken genoemd.

In een recent persbericht meldt het secretariaat van het samenwerkingsverband vier opzeggingen en drie overnames. Kwalitaria-voorzitter Ger Quaden bevestigt het vele verloop binnen de gelederen van het samenwerkingsverband: hij wijt het aan ‘druk op de bedrijven.’ Volgens Quaden besluiten veel cafetariahouders te stoppen omdat het steeds moeilijker wordt om personeel te vinden. ‘De vermoeidheid slaat toe.’

Caroline Nauta, formulecoördinator bij de ketens Big Snack en Food Planet van Sligro, bevestigt dat bij beide formules ‘wat verloop’ is. ‘Het is niet schrikbarend’, zegt ze. Volgens haar is er sprake van verkoop van cafetaria’s door ondernemers vanwege hun leeftijd. Ondernemers stoppen volgens Nauta ook omdat ze met een andere baan meer geld kunnen verdienen. Gerard Sterkenburg, general manager van Fast Food Concepts in Nieuwegein, bevestigt dat ook de cafetariaformules van zijn organisatie (Smulwereld, Come Back, Smullen Geblazen!, Vork) met verloop kampen. ‘Dit jaar hebben we bij Smulwereld twintig nieuwe leden en elf afvallers. Bij Come Back zijn drie bedrijven afgevallen. Er is veel beweging in de markt.’ Volgens Sterkenburg geldt dat ‘hoe meer leden je hebt, des te meer verloop optreedt.’ Ook hij vermoedt dat personeelsproblemen en vermoeidheid redenen kunnen zijn voor ondernemers om te stoppen. Ook het feit dat kinderen de zaak van hun ouders niet willen overnemen speelt naar zijn mening een rol.

‘We hebben in de afgelopen vijf jaar negen mensen gehad die gestopt zijn met Snackpoint’, vertelt John Mordang van Snackpoint. Op zich is er bij deze cafetariaketen niet zoveel verloop. De meeste cafetariahouders die afhaakten bij Snackpoint deden dat om gezondheidsredenen. Ook zijn vaak geen opvolgers in de familie voorhanden. Volgens Mordang blijven de cafetariahouders die de zaak overnemen van de ‘stakers’ lid van Snackpoint.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels