nieuws

MH nr. 46 Strop voor franse rundvleesmarkt

Horeca

De angst voor de dodelijke ziekte van Creutzfeld-Jacob heeft nu ook heel Frankrijk in zijn greep. Op de Franse veemarkten wordt nog maar nauwelijks gehandeld en in de hallen van Rungis werd vorige week maar liefst zestig procent minder rundvlees verkocht dan normaal. De prijzen van rundvlees daalden met twintig procent.

De angst voor de menselijke variant op de gekkekoeienziekte (BSE) werd vorige week behoorlijk aangewakkerd door Staatssecretaris Gillot van Volksgezondheid. Hij deelde zijn bevolking mee dat Frankrijk de komende jaren moet rekenen op enkele tientallen doden vanwege het toenemend aantal gevallen van koeien met BSE. Dit jaar zijn er al negentig BSE-gevallen in Frankrijk geconstateerd. Consumenten en grossiers, slagers, supermarkten en restaurants laten alle rundvlees daarom links liggen.

Rel
De BSE-kwestie heeft inmiddels ook al geleid tot een politieke rel in Frankrijk. President Chirac riep op onmiddellijk een einde te maken aan het verwerken van dierlijk afval in alle veevoer. Premier Jospin reageerde furieus op deze rigoureuze oproep en wil eerst de onderzoeksresultaten afwachten van wetenschappers en het landelijk bureau voor voedselveiligheid (AFSSA). Jospin beschuldigt Chirac ervan olie op het vuur te gooien. Een totaal verbod van dierlijk afval in veevoer zou namelijk betekenen dat ander veevoer moet worden ingevoerd, zoals genetisch gemanipuleerde mais uit de Verenigde Staten. Dat kost meer en het brengt weer nieuwe gevaren met zich mee.
De beslissing van de Franse rundveehouders om alle koeien die vóór 15 juli 1996 zijn geboren buiten de voedselmarkt te houden, heeft de gemoederen niet kunnen bedaren. In totaal zullen de komende zes tot acht jaar naar verwachting zo’n 2,5 miljoen runderen buiten de voedselketen gehouden worden. De melkkoeien kunnen voorlopig nog wel gewoon melk blijven geven, maar hun vlees is onverkoopbaar.
De Fransen vragen zich momenteel overigens af waar de 2,5 miljoen runderkadavers de komende jaren verbrand moeten worden, zonder grote luchtverontreinigingen door dioxine te veroorzaken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels