nieuws

Tien maal sneller koken met de turbochef

Horeca

De TurboChef is een nieuwe professionele oven.De TurboChef bakt, braadt, grilt en pocheert supersnel, terwijl de smaak er niet onder lijdt. Belluno en Gelpa Verpakkingen, de partners die het apparaat in ons land op de markt brengen, spreken van een revolutionaire nieuwe kooktechniek. De Britse kok John Gardner demonstreerde op 8 november tijdens kooksessie de […]

De TurboChef is een nieuwe professionele oven.De TurboChef bakt, braadt, grilt en pocheert supersnel, terwijl de smaak er niet onder lijdt. Belluno en Gelpa Verpakkingen, de partners die het apparaat in ons land op de markt brengen, spreken van een revolutionaire nieuwe kooktechniek.

De Britse kok John Gardner demonstreerde op 8 november tijdens kooksessie de voordelen van de TurboChef op Landgoed De Hooge Vuursche in Baarn. Vijf keer die dag bereidde hij een reeks gerechten in het bijzijn van zo’n 35 geïnteresseerden. De kok liet zien en proeven wat de mogelijkheden van de TurboChef zijn.Een hele gegrilde kip is klaar in 7 minuten, diepvriespizza doet er 2 minuten over, een appelflap 2,5 minuut, lamskotelet en zalm en croute 3 minuten, ovenfrites 50 seconden (hiervoor ontwikkeld door McCain). De voordelen van fastfood en traditionele bereiding zijn volgens de fabrikanten samengebracht in de TurboChef (prijs ƒ25.000,-). Gerechten zijn supersnel klaar en de smaak is zoals die moet zijn.

Een ingenieur in aërodynamica ontwikkelde de oven in 1991. Samen met een softwarespecialist legde hij de basis voor het concept. De essentie is dat het apparaat speelt met drie componenten: magnetron, temperatuur van de hete lucht, snelheid en vorm van de lucht. De lucht wordt van boven de oven ingeblazen en aan de onderkant afgezogen. De ribbels onderin het apparaat bepalen hoe de lucht stroomt. Doordat de ventilator hard blaast ontstaat tijdwinst en wordt vocht- en smaakverlies voorkomen. Een katalysator neutraliseert de geuren. Geuroverdracht van verschillende producten is er niet en bovendien is in de keuken geen afzuiging nodig. Omdat het apparaat niet te heet wordt, is het overal neer te zetten. In de computerinterface zitten 64 bereidings-programma’s. Handig voor ketens: een product smaakt zo in alle filialen hetzelfde.

Innovatie
Volgens Wim Schilders, commercieel directeur van Gelpa Verpakkingen, zorgt de oven in de Amerikaanse horeca-, catering- en fastfoodbranche voor een revolutie. In 1998 werd de TurboChef gelanceerd in Engeland, waar hij tijdens de Hotelympia 2000 in Londen de Golden Award voor het Meest Innovatieve Product kreeg.In Engeland staan inmiddels zo’n 1150 ovens. Ze zijn o.a. te vinden bij BP-benzinestations, Queens Moat House Hotels, Hilton, Beefeater-restaurants en Little Chef-wegrestaurants. Erwin Boon van Gelpa Verpakkingen: ‘Het apparaat is al een succes in Amerika en in Engeland. Dus waarom zou het hier niet aanslaan?’ De TurboChef is handig op locaties waar mensen snel iets hartigs willen eten. Een kant-en-klare maaltijd of een snack. En komt iemand zes pizza’s halen, dan zijn die ook binnen tien tot vijftien minuten klaar. Het apparaat is niet bedoeld om grote aantallen menu’s in één keer te bereiden, maar is bijvoorbeeld wel inzetbaar voor piekuren. In Engeland wordt het door hotels ook gebruikt voor de roomservice. Een klassiek Engels warm ontbijt is met twee minuten in de TurboChef serveerklaar. In de VS zijn er restaurants die helemaal geen bakplaten meer hebben, maar met één of meerdere TurboChefs werken.

Disposables
Voor bereiding van gerechten in de TurboChef is, naast glas en keramiek, Pressware-karton geschikt, een disposable verpakking die tot 315°C verhit kan worden. Overige ovengeschikte disposables hebben een grens van 220°C. Pressware is milieuvriendelijk, geschikt voor koeling en diepvries en geeft geen warmte af zodat de gebruiker de handen er niet aan brandt. Kant-en-klare maaltijden kunnen vanuit de diepvries zo de TurboChef in. Op een speciale smartcard staat de programmatuur voor de bereidingswijzen. De bedoeling van de Nederlandse importeurs is topkoks als Toine Hermsen en Cas Spijkers recepten te laten ontwikkelen voor de smartcard. Een restaurateur hoeft dan alleen nog maar de smartcard in de oven te steken en met de juiste producten kan hij een topgerecht brengen.Begin januari komt er in Amerika een versie voor de thuismarkt, uitgerust met een webpad: een minicomputer met beeldscherm en automatische internetaansluiting, die de consument op de oven klikt. Naast de bereidingsprogrammatuur die erop zit, kan hij ook receptuur downloaden en zelfs on line boodschappen doen. In Nederland komt de huishoudversie niet eerder dan in 2002 op de markt.

Voor informatie: Belluno (Fri-Jado), Nieuwendijk. Tel. (0183) 40 83 33. Gelpa Verpakkingen, Arnhem. Tel. (026) 384 38 38.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels