nieuws

Bar Vrankrijk wil geen vergunning

Horeca

De bargroep van krakersbolwerk Vrankrijk in Amsterdam wil geen politiecontroles en zal geen vergunning aanvragen bij de gemeente.

Eerder besloot burgemeester Patijn dat de achttien jaar lang gedoogde ‘kraakkantine’ een sociëteitsvergunning moest aanvragen. Zo niet dan zou hij een ontruimingsprocedure beginnen. De bar van Vrankrijk vlakbij het Paleis op de Dam is al sinds jaar en dag een ontmoetingsplek voor krakers in de hoofdstad. In de bar in het inmiddels door de bewoners gekochte pand zijn geregeld optredens en bijeenkomsten. Maar de plek fungeert ook vaak als informatiepunt voor activisten van buiten de stad tijdens gebeurtenissen waar demonstranten op afkomen, zoals de Eurotop in 1997.

Ontruimen
De politietop ziet Vrankrijk als een ‘commandocentrum’ en wilde het pand tijdens de Eurotop het liefst ontruimen. Patijn wilde de locatie normaliseren. Hij vindt dat de bar een vergunning moet aanvragen en heeft de krakers daarom aangeboden de al niet meer bestaande sociëteitsvergunning uit de kast te trekken.
Daar heeft de bargroep geen zin in. De bargroep heeft geen moeite met controles van de brandweer en de milieudienst, maar agenten komen er niet in. Eerder lieten ze om die reden ook burgemeester Patijn voor een gesloten deur staan, toen hij langs kwam om te praten. Als korpsbeheerder mocht hij ook het pand niet in.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels