nieuws

Bijzondere biercafés gebundeld

Horeca

Helaas weet het gros van de Nederlandse tapperijen nog steeds geen onderscheid te maken tussen de vele soorten en typen bier die er zijn. Hoe vaak wordt een met zorg gebrouwen abdijbier nog aangeduid met de term trappist.

Voorzitter Carel Oomes van de Alliantie van Biertapperijen (ABT) is een tikje somber in zijn voorwoord in de jaargids van de ABT. Alsof er in het vijftienjarig bestaan van de vereniging helemaal niets is veranderd! Niet alleen is de aandacht voor bier toegenomen, ook het marktaandeel van speciaalbieren steeg fors. En voor een deel heeft de ABT hieraan bijgedragen. ‘De aangesloten leden hebben bewezen zich binnen de Nederlandse biercultuur te profileren als ware bier-oases’, schrijft Oomes ook.

Tijdens de presentatie van de jaargids, in Café Old Inn in Ottersum, was er nog wel een kritische noot te horen uit de mond van Hans Steenbergen. De hoofdredacteur van Misset Horeca mocht het eerste exemplaar van de gids in ontvangst nemen uit handen van Oomes. Steenbergen zei het jammer te vinden dat de ABT niet wat harder de publicitaire trom roert. De in de gids opgenomen cafés voldoen aan de nodige kwaliteitseisen op het gebied van bierkennis, uitstraling en gastheerschap en dit mag best eens wat luider uitgedragen worden, zo was Steenbergen van mening. Hij voegde er wel aan toe de ABT één van de sympathiekste samenwerkingsverbanden in horecaland te vinden.

De jongste ABT-gids ligt gratis klaar bij alle 41 (aspirant-)leden die de vereniging momenteel telt. Van ieder café zijn naast de openingstijden ook de ligging, het aantal bieren, het type café en het huismerkpils vermeld. De ABT is sinds kort ook aanwezig op internet. www.alliantie-van-biertapperijen.nl.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels