nieuws

Cafetaria’s kiezen nieuwe opleiding

Horeca

De nieuwe opleidingsstructuur voor werknemers en –gevers in de fastfood- en pizzabranche is op 15 november goedgekeurd door vertegenwoordigers uit de sector. Het ministerie dient nu alleen nog toestemming te geven. In september 2001 moeten de opleidingen nieuwe stijl bij een viertal regionale opleidingscentra van start gaan.

‘Ik ben ontzettend blij met dit stuk. De sector kan er in de volle breedte haar voordeel mee doen’, aldus IJsfrica-voorman Johan van der Weerd. Hij reageert daarmee op de drie rapporten waarin de nieuwe onderwijsstructuur voor de fastfood beschreven staat. Deze drie onderdelen bestaan uit een algemeen deel met de voorlopige naam ‘horecamedewerker’ en twee sectorspecifieke delen, één voor de pizzabedrijven en één voor fastfoodbedrijven. Nieuw aan de opzet is dat de opleidingen uit modules bestaan. Deze zijn beschreven in de rapporten.

Modules
De nieuwe structuur is opgesteld naar aanleiding van gesprekken met vertegenwoordigers uit de fastfoodbranche. Naast cafetariahouders waren ook enkele pizzaketens en McDonald’s bij de opstelling ervan betrokken. Stephan Bal van het Landelijk Orgaan Beroepsonderwijs Horeca Toerisme en Voeding (LOBHTV) liet weten dat de nieuwe structuur is afgestemd op de wensen van de branche. ‘Zij wilden een kwalificatie die aansloot bij de dagelijkse praktijk in de bedrijfstak.’ Verder wensten ze loopbaanperspectief voor medewerkers in de fastfoodsector. Dit leidde tot de aanpak met modules. Voordeel hiervan is volgens Bal dat actuele wijzigingen gemakkelijk aan te passen zijn in dit systeem.

Snel
Bal prees verder de snelheid waarmee de nieuwe structuur op papier is komen te staan. ‘Op 18 maart 2000 hebben we de eerste bijeenkomst gehad en nu ligt alles al klaar. Dat betekent dat we één jaar eerder klaar zijn.’ Nu gaan de stukken over de nieuwe structuur naar het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen. De overheid moet dan nog haar toestemming geven voor de wijziging. In september 2001 moet de nieuwe opleidingsstructuur dan een feit zijn. De verwachting luidt dat een viertal Regionale Onderwijscentra de nieuwe scholingen gaat aanbieden. ‘Deze scholen moeten fastfoodminded zijn’, vond Van der Weerd. Hij pleitte er verder voor dat de docenten ook goed voorbereid moeten worden. ‘Laat ze eens bij een pizzabedrijf, McDonald’s of in een cafetaria rondkijken’, aldus de IJsfrica-voorman.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels