nieuws

Champagne met karakter

Horeca

‘Ik drink Champagne wanneer ik gelukkig ben en als ik me droevig voel. Soms ook wanneer ik alleen ben; als ik gezelschap heb, vind ik het verplicht. Ik speel ermee als ik geen trek heb, en drink Champagne wanneer dit wel zo is. Voor het overige raak ik Champagne niet aan – tenzij ik dorst […]

‘Ik drink Champagne wanneer ik gelukkig ben en als ik me droevig voel. Soms ook wanneer ik alleen ben; als ik gezelschap heb, vind ik het verplicht. Ik speel ermee als ik geen trek heb, en drink Champagne wanneer dit wel zo is. Voor het overige raak ik Champagne niet aan – tenzij ik dorst heb.’
Deze uitspraak is van de legendarische Elisabeth (‘Lily’) Bollinger. Na vroeg haar man te hebben verloren, wist zij het kleine Champagnehuis Bollinger een grote, wereldwijde reputatie te geven. Vanuit een statig pand in het dorp Aÿ hebben de nazaten van Madame Bollinger haar werk met veel succes voortgezet. Zo zijn de twee miljoen flessen die het familiebedrijf jaarlijks voortbrengt bij lange na niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Alle importeurs krijgen dan ook flessen op toewijzing.
Dat Bollinger zo’n goede naam geniet, is te danken aan een strikt kwaliteitsbeleid. Dit werd zelfs vastgelegd in een handvest, waarmee het bedrijf zichzelf verplicht bepaalde normen te hanteren. Zo laat men de droge Special Cuvée, die zestig procent van het volume vormt, ten minste drie jaar kelderrijping ondergaan. Voor deze en de andere Champagnes wordt verder alleen de eerste persing gebruikt. Bijzonder is ook dat men deze jaartalloze Champagne consequent verrijkt met zogeheten reservewijnen van vorige oogsten. Deze wijnen worden in magnums bewaard; gemiddeld voegt Bollinger het equivalent van zestigduizend magnums aan de Special Cuvée toe.

De persoonlijkheid van deze Champagne krijgt tevens gestalte door de gebruikte druivensoorten: zestig procent pinot noir, 25 procent chardonnay en vijftien procent pinot meunier. Deze druiven komen voor bijna driekwart van eigen grond. Omdat pinot noir zo dominant aanwezig is, vergelijkt de huidige directeur, Ghislain de Montgolfier, zijn Champagne graag met een Bourgogne uit de Côte de Beaune, ‘als een wijn die anders is dan andere Champagnes, gemaakt in een andere stijl’. Inderdaad is de Special Cuvée een Champagne met karakter. Hij wordt gekenmerkt door een smaak die tegelijk opwekkend is en enigszins rijp. Bovendien biedt deze Champagne voldoende substantie om niet alleen uitstekend te smaken als aperitief, maar ook om gerechten te begeleiden. Omdat de wijn relatief rijp is, kan zijn suikergehalte worden beperkt. Dit ligt op slechts 7 à 9 gram per liter, terwijl wettelijk 14 gram zou zijn toegestaan (¦49,75).
Wijn Verlinden, tel. (073) 648 80 11, fax (073) 641 21 34.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels