nieuws

Geen BSE-heffing op vlees

Horeca

Er komt geen BSE-heffing op vlees. Het blijkt juridisch zeer lastig om consumenten te laten meebetalen aan de maatregelen tegen de gekkekoeienziekte BSE.

Minister Brinkhorst antwoordde dat donderdag op een verzoek van CDA-Kamerlid Atsma. Moeilijkheid is volgens de minister dat een Nederlandse heffing de handelsvrijheid zou belemmeren. Dat is verboden op grond van Europese en verdragsregels. Een Franse poging tot een toeslag op de vleesprijs is onlangs door de Europese Unie verboden verklaard. ‘
Deze weg is dus waarschijnlijk onbegaanbaar’, concludeerde Brinkhorst tijdens overleg in de Kamer. Hij zei wel een bepaalde tegemoetkoming te overwegen voor de boeren, veevoerbedrijven en slachterijen. Die sector kampt met miljardenkosten door de Europese BSE-maatregelen. Het kabinet beslist vrijdag over een regeling.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels