nieuws

Groningen wil af van piekuren

Horeca

De gemeente Groningen wil af van piekuren in horecagelegenheden. Met dit soort ‘alcoholstimulerende maatregelen’ moet het snel afgelopen zijn, stelt het college van burgemeester en wethouders.

Naast het stoppen met doorschenken aan dronken lieden en een strikte handhaving van leeftijdgrenzen is dit een van de maatregelen die Groningen voor ogen staan om het alcoholprobleem steviger aan te pakken. Het college beschrijft de plannen in de nota In alle nuchterheid.
De gemeente erkent dat alcohol een sociaal geaccepteerd genotmiddel is en dat het lokale beleid moet aansluiten bij de landelijke Drank- en Horecawet. ‘We willen en kunnen een bruisende stad als Groningen niet droogleggen’, aldus wethouder R. Paas (Volksgezondheid, CDA). ‘Maar we willen mensen wel bewust maken. Waar drugs in de meeste gevallen op een armlengte afstand gehouden kunnen worden, komt drank al snel dichtbij.’
De gemeente verwacht met horecaondernemers snel tot concrete afspraken te komen. Ondernemers die zijn aangesloten bij Koninklijk Horeca Nederland zijn in voor het idee. Piekuren leveren weliswaar even een hogere omzet op, maar kunnen tot veiligheidsproblemem leiden. ‘En voor ondernemers is een veilig en gezellig stadscentrum uiteindelijk ook belangrijk’, aldus Paas.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels