nieuws

Koffieprijs: laagterecord

Horeca

De inkoopprijs van koffie bereikte onlangs een laagterecord. Op de Londense termijnmarkt werd voor een ton nog maar $660 betaald.

Dit is de laagste prijs in 30 jaar. ‘Wij merken er in de groothandel niets van omdat de koffie in Amerikaanse dollars betaald moet worden’, aldus een woordvoerder van de gezamenlijke koffiebranders. De dollar staat met ƒ2,55 erg hoog. De ‘gunstige’ ontwikkeling op de koffiemarkt vangt dus de ongunstige ontwikkeling op de valutamarkt op.
Gunstig tussen aanhalingstekens, omdat de lage prijs op de wereldmarkt voor de koffieboeren helemaal niet gunstig is. De stichting Max Havelaar waarschuwt dat de huidige prijsontwikkeling een groot aantal koffieboeren de kop zal kosten. ‘De opbrengst van de koffieoogst, die in Zuid-Amerika net begint, zal desastreus zijn. Dit zal ook gevolgen hebben voor de kwaliteit’, voorspelt de stichting. ‘De koffieboer moet zoveel mogelijk verkopen en plukt elke bes, rijp of niet.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels