nieuws

McDonald’s lijdt onder BSE-vrees

Horeca

Het groeien van de vrees voor de gekkekoeienziekte (BSE) in Europa heeft een rem gezet op de hamburgerverkoop van restaurantketen McDonald’s. De omzetontwikkeling bleef in november ruim achter bij die in de rest van de wereld. Dat is aanleiding voor het concern de winstprognose bij te stellen.

De omzet over de hele wereld nam vorige maand toe met bijna 7 procent tot 3,2 miljard dollar ten opzichte van november 1999. In Europa was er een daling met 11 procent tot 670 miljoen dollar. De cijfers zijn sterk vertekend door de stijging van de dollarkoers. Maar gecorrigeerd voor wisselkoersveranderingen was er ook een groot verschil: een groei van 10 procent van de wereldomzet tegen slechts 5 procent in Europa.
McDonald’s had in 1996 al te maken met BSE-paniek in Groot-Brittannië. ‘Maar deze keer is de angst wijder verspreid. Het ergst is het in Frankrijk, maar de afgelopen dagen trekt de verkoop daar weer aan’, aldus topman Jack Greenberg.
De 204 restaurants in Nederland merken niets van een BSE-effect. ‘De groei van onze omzet gaat gewoon door. We zien ook geen verschuiving in de voorkeur van de consument van hamburgers naar kipproducten’, zegt een woordvoerster van McDonald’s Nederland. Topman Greenberg vindt het niet nodig de controle van zijn producten te verscherpen. ‘Onze normen vormen een standaard voor voedselveiligheid in de wereld.’ Maar veel consumenten in Europa zijn daar niet gerust op. Dat heeft McDonald’s ertoe genoodzaakt de doelstelling voor de stijging van de winst per aandeel aan te passen van 10 à 15 procent per jaar tot 10 à 11 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels