nieuws

Onderzoek naar voedingswaarde

Horeca

Steeds meer thuiswonende en in instellingen wonende ouderen, die niet meer zelf (kunnen) koken, zijn aangewezen op een kant-en-klare hoofdmaaltijd.

De aanbieders van maaltijden hanteren echter verschillende bereidingsmethoden, die invloed hebben op de voedingswaarde van het eindproduct. Om na te gaan of er in de praktijk grote verschillen zijn in voedingswaarde (van kant-en-klaarmaaltijden) bij verschillende productietechnieken houdt het Voedingscentrum in samenwerking met de Keuringsdienst van Waren een pilotonderzoek.

Boontjes met gehakt
Het onderzoek richt zich op de analyse van één maaltijd, waarschijnlijk met gehakt, sperziebonen en gekookte aardappelen. Hierin staan vitamine B1, vitamine B2, foliumzuur, magnesium, natrium, vitamine C en mogelijk ook vitamine B6 en zink centraal, omdat deze stoffen het meest worden beïnvloed door de bereiding. Het gaat in het onderzoek zowel om gekoppelde als ontkoppelde systemen waarbinnen gebruik wordt gemaakt van verschillende kook-, bewaar- en regenereertechnieken, zoals koelen, pasteuriseren, sousvide, diepvries, stikstofgekoeld, gasverpakt en regenereren via de magnetron.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels