nieuws

Risico’s Duits vlees al jaren bekend

Horeca

Nederland heeft vanwege juridische dreigementen jarenlang niet opgetreden tegen Duits vlees, hoewel dat mogelijk met BSE was besmet. Het zou tot een rel hebben geleid met een grote handelspartner. ‘Er is vast een afweging gemaakt.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft jaren geweten dat Nederlandse consumenten Duitse worst aten die mogelijk besmet was met BSE. Duitsland volgde een Europese richtlijn uit 1997 niet op om risicomateriaal van runderen, zoals hersenen en ruggemerg, te vernietigen. Nederland deed dat wel en liep daarmee binnen Europa voorop. Ook België, Frankrijk en eerder al Groot-Brittannië hielden het risicomateriaal apart. Duitsland weigerde de richtlijn op te volgen, omdat het land meende geen koeien te hebben met BSE. Ten onrechte, blijkt nu.

De Nederlandse overheid kon al die tijd geen maatregelen nemen tegen Duitsland en andere landen die ook de richtlijn niet volgden. ,,Je kunt niet zomaar de grenzen dichtgooien, ook al zou je dat willen. Dat zijn handelsbelemmeringen waarmee je grote juridische problemen krijgt”, aldus de woordvoerder.
Sinds 1 oktober wordt ook in Duitsland slachtafval van runderen waarin de BSE-ziekmakers zitten, zoals de hersenen en het ruggemerg, apart gehouden en vernietigd. Nadat Duitsland recent koeien met BSE heeft ontdekt, zijn ze zelf gestopt met de verkoop van rundvlees. En pas toen, eind vorige week, kon ook Nederland de bewuste producten uit de handel laten halen.

‘Dit is echt geen nieuws. Iedereen wist het.’ Die wetenschap was voor niemand aanleiding om in actie te komen. ‘Als wij eerder actie hadden ondernomen, waren we voor het Internationale Hof gesleept wegens handelsbelemmerende activiteiten.’ Het ministerie heeft een afweging gemaakt. Eén waarmee ze vermoedelijk wel in hun maag hebben gezeten!

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels