nieuws

Vanille wordt schreeuwend duur

Horeca

De prijs van vanille schiet omhoog, nu bekend is geworden dat de oogst op Madagaskar grotendeels is mislukt.

Door de slechte weersomstandigheden is er een zeer beperkte aanvoer van eerste keuze vanillestokjes. De kiloprijs zal naar verwachting anderhalf tot twee keer hoger uitkomen dan vorig jaar (ƒ247,50 per kilo, verkoopprijs). Van vanilletekort is nog geen sprake. Importeurs hebben nog voldoende in voorraad.
Vanille wordt tegenwoordig niet meer vacuüm verpakt, maar begast, waardoor de stokjes drie jaar lang in zeer goede staat bewaard kunnen worden.
Gebruikerstip: vanille is de gedroogde vrucht (peul) van een tropische orchidee. Wanneer zich tijdens het bewaren langs het vanillestokje suikerspinachtige draden of haartjes ontwikkelen is dat géén schimmel, maar juist een teken van goede kwaliteit. De vanille is dan ‘givré’ (gerijpt) en bevat zoveel zoete vanille dat de kristallen aan de buitenkant zichtbaar worden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels