nieuws

Vis is geen vleesvervanger meer

Horeca

De aangekondigde vangstbeperkingen voor tong, schol en kabeljauw kunnen ook de consument in de portemonnee treffen. De tijden dat vis gold als vleesvervanger zijn definitief voorbij. Vis wordt in toenemende mate een schaars luxeproduct.

Voorzitter P. van de Laar van het Verbond voor de Nederlandse Visdetailhandel verwacht dat tong, schol en kabeljauw volgend jaar duurder worden. Hoeveel, dat durft Van de Laar niet te zeggen. ‘De visprijzen worden wekelijks bepaald. Dat maakt een voorspelling moeilijk.’ De prijs van tong is de afgelopen vijf jaar met grofweg 30 tot 40 procent gestegen. Van de Laar voorziet een comsumptieverschuiving naar andere, minder dure vissoorten. ‘Lekkerbekjes worden van kabeljauwfilet gemaakt. Door het product te maken van een andere, goedkopere vissoort kunnen we lagere prijzen realiseren. Er zijn genoeg vissoorten die in Nederland onder het grote publiek niet bekend zijn, maar heel goed eetbaar. Daarbij denk ik aan victoriabaars en koolvis.’
Onvoorspelbaar
Supermarkten, verkopers van voorverpakte vis, zijn niet bang dat de omzet in vis daalt door de vangstbeperking. ‘De consument is onvoorspelbaar’, aldus een woordvoerster van het overkoepelende orgaan CBL. ‘Bovendien gaat het economisch goed. Voor het geld hoeven de mensen het niet te laten.’ Het Produktschap Vis denkt evenmin dat een prijsstijging veel indruk zal maken. Nederland exporteert 80 procent van de aangevoerde tong en schol. Het achterblijvende deel wordt vooral in de horeca afgezet, weet secretaris H. van der Bend. ‘Dat is weinig prijsgevoelig.’ Hoe het met de kabeljauw zal gaan, durft Van der Bend niet te voorspellen. ‘We hebben ooit gezien dat de garnalencocktail van het menu verdween omdat de garnalen te duur waren. Dat zou met kabeljauw ook kunnen gebeuren.’ Momenteel hebben de naderende feestdagen meer invloed op de prijzen dan de Europese besluitvorming. De prijs van tong is in de handel inmiddels opgelopen tot f 90 per kilo, een slordige f 25 meer dan vorige week.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels