nieuws

Volwassenen drinken minder dan jongeren

Horeca

Volwassen Nederlanders zijn de laatste jaren veel minder gaan drinken. Toch drinkt nog steeds een op de vijf mannen en een op de tien vrouwen onverantwoord veel alcohol. Volgens een dinsdag verschenen onderzoek drinken volwassenen 16 procent minder dan drie jaar geleden. Jongens en jonge mannen zijn in die periode juist meer gaan drinken. Het onderzoek is uitgevoerd door het NIPO, in opdracht van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ).

Volwassen mannen drinken twee keer zo veel als vrouwen. Het gemiddelde voor mannen ligt nu op 12 glazen wijn of bier per week. Veertigers en vijftigers tussen de 45 en de 54 jaar drinken het meest. Opmerkelijk noemt het NIGZ de betrekkelijk geringe alcoholcomsumptie van mensen tussen de 25 en 34 jaar.
Lager opgeleide Nederlanders gebruiken sinds 1997 een kwart minder alcohol; bij de middengroep en de hoger opgeleiden was dat ongeveer 15 procent. Mannen hebben nadrukkelijk hun gedrag veranderd. Eenvijfde is duidelijk minder gaan drinken, 13 procent (vooral jongere mannen) drinkt meer.
De groep die volgens het NIGZ overantwoord veel alcohol comsumeert (meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen voor vrouwen) is tamelijk stabiel. Mannen en vrouwen die te veel drinken hebben een grotere kans op maagklachten en hart- en vaatziekten. Uit het onderzoek blijkt dat jongens en mannen tot 25 jaar vooral in het weekeinde meer zijn gaan drinken. Een op drie doet dat excessief: meer dan twintig glazen in de week en zeker tien per avond. Van de vrouwen in deze leeftijdsgroep drinkt 6 procent uitzonderlijk veel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels