nieuws

GGD onderzoekt cafébezoekers

Horeca

De GGD in Groningen heeft maandagavond ongeveer 1600 cafébezoekers getest op tuberculose (tbc). De bezoekers kunnen besmet zijn door een voormalige medewerker van het café, bij wie eind vorig jaar open tbc werd vastgesteld.

Honderden mensen stonden in de rij in het GGD-pand. Cafébezoekers die tussen 1 januari en 23 november 2000 een bezoek aan de gelegenheid brachten, waren met posters en advertenties in kranten opgeroepen zich te melden. Wie zich liet testen, kreeg een kleine hoeveelheid vloeistof in de onderarm gespoten.
De uitslag van de tests is donderdag bekend, zei tbc-arts T. Bosje van de Hulpverleningsdienst Groningen. Als zich na drie dagen een reactie voordoet, heeft er besmetting plaatsgevonden. Bij de barman van het café Paard van Troje werd onlangs tbc geconstateerd. Uit onderzoek van de GGD bleek dat hij inmiddels zeventien personen in zijn directe omgeving had besmet, onder wie een aantal personeelsleden van het café.
Open tbc is een besmettelijke vorm van longontsteking die gepaard gaat met hoesten, gewichtsverlies, moeheid en soms koorts. Door hoesten wordt de besmetting overgebracht. Tbc is met een medicijnenkuur in een half jaar goed te behandelen. De patiënt mag in die tijd onder meer geen alcohol gebruiken.

Reageer op dit artikel