nieuws

Kraakcafé wil met gemeente praten

Horeca

De Amsterdamse politie komt er niet in en de burgemeester ook niet, zo bleek eerder. Want hij is het hoofd van de politie. Maar de vrijwilligers van het met ontruiming bedreigde kraakcafé Vrankrijk, op steenworp afstand van het paleis op de Dam, willen met de gemeente blijven praten.

Op de eerste heuse persconferentie in het 17,5 jaar oude krakersbolwerk brachten de vrijwilligers dit maandag nog eens naar voren. De bar van Vrankrijk moet van de gemeente een vergunning aanvragen. Maar de krakers hebben problemen met de aan de vergunning verbonden politiecontrole.
In een open brief aan burgemeester J. Cohen stelden de krakers voor de politie een telefoonnummer te geven waarop per dag iemand bereikbaar is voor calamiteiten. Maar ook controles op de openingstijden door bijvoorbeeld speciaal opgeleide stadswachten zijn bespreekbaar. ‘We willen de patstelling doorbreken.’
De verwachting is dat Cohen dinsdag reageert tijdens de commissievergadering algemene zaken. De krakers kunnen niet komen inspreken, want het is geen formeel agendapunt. Maar als het op een ontruiming aankomt, kan Cohen van een ding zeker zijn, aldus een woordvoerder: ‘We pakken het hoe dan ook terug.’

Geen bezwaar
Niet alleen het kraakspreekuur, ook het steunpunt voor uitgeprocedeerde asielzoekers en de bezoekers van de wekelijkse avond voor ‘lesbo’s, homo’s en twijfelgevallen’ hebben bezwaar tegen agenten die op elk willekeurig moment kunnen binnenlopen.
Tegen brandweer en milieucontroles hebben de krakers geen bezwaar. Er zijn al brandweerexperts over de vloer geweest om te adviseren over brandveiligheid. Als het nodig is wil het collectief de diensten best op een soort spreekuur ontvangen voor controles.
Eind vorig jaar kreeg de bargroep een aanschrijving van de gemeente. De krakers dienden geen bezwaar in. ‘Dat heeft geen zin’, stelde een woordvoerder. ‘Het gaat om een principiële kwestie en een rechter moet zich houden aan wet- en regelgeving.’ Formeel kunnen het café en de feestruimte in de Spuistraat al sinds 4 januari worden ontruimd.

Reageer op dit artikel